FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o osnivanju prve IRB-ove spin-off tvrtke

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Ugovor o osnivanju prve spin-offtvrtke Instituta Ruđer Bošković (IRB) potpisali su danas ravnateljIRB-a Mladen Žinić i Slaven Kordić, predstavnik Horizonte VentureManagementa za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu.
ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Ugovor o osnivanju prve spin-off tvrtke Instituta Ruđer Bošković (IRB) potpisali su danas ravnatelj IRB-a Mladen Žinić i Slaven Kordić, predstavnik Horizonte Venture Managementa za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o ugovoru kojim je "startala" prva IRB-ova spin-off tvrtka - Biozyne d.o.o. , tj. nova zajednička tvrtka IRB-a i Horizonte Venture Managementa u koju je Institut "uložio" svoj patent, a Horizonte kapital i to za početak u visini od 200.000 eura.

Ravnatelj Žinić smatra da bi taj ugovor mogao značiti velik korak u razvoju najvećega hrvatskog instituta za prirodne znanosti po uzoru na znanstvene institute u svijetu, kao što je izraelski Weitzmannov institut, ali i za hrvatsko društvo u cijelini.

Odnosno, IRB je prenio vlasništvo svoga patenta - kemijskoga spoja biozina, sintetiziranoga na Zavodu za organsku kemiju IRB-a, na trgovačko društvo Biozyne d.o.o .

Time je Institut stekao udjele u tom trgovačkom društvu te osigurao sredstva za financiranje daljnjih istraživanja i razvoj svoga patenta što bi u slučaju pozitivnih rezultata istraživanja moglo dovesti i do komercijalizacije patenta.

Patentirani spoj biozin, koji je IRB 2003. registrirao pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i pri Europskom patentnom uredu u Muenchenu, u pretkliničkim je istraživanjima pokazao svojstva citostatika, što će se pak, uz njegovu toksičnost, ispitivati tijekom daljnjih istraživanja koja će se dijelom provoditi i na IRB-u.

Na potpisivanju Ugovora bio je i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac koji je izrazio punu potporu tom projektu. Za Primorca, to je "početak nove filozofije za IRB", pri čemu se pak, rekao je, uvijek treba voditi računa da je riječ o institutu za fundamentalna znanstvena istraživanja.

Glavni menadžer za Hrvatsku Horizonte Venture Managementa Christian Schoen podsjetio je na to da je zajedničko ulaganje specifičnost "venture" kapitala te je istaknuo da se već na prvome susretu s ravnateljem Žinićem prije nekoliko mjeseci uvjerio da na IRB-u postoji potrebno znanje, odnosno know-how, što je, rekao je, i dovelo do zajedničkoga projekta.

Poduzeće Horizonte Venture Management osnovano je 1985. kao srednjoeuropska venture management grupa, odnosno partner koji stvara temelje za uspješan razvoj poduzeća. Kao investitor do sada je izgradio mrežu s podružnicama i zastupstvima izvan Austrije - u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a priprema širenje u Mađarsku, Slovačku i Češku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙