FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schausberger: Regionalizam važan u hrvatskom pristupanju EU

PULA,29. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednik Instituta "Regije Europe" tečlan Odbora regija Europske unije dr. Franz Schausberger danas je uPuli rekao da će regionalizam odigrati važnu ulogu u hrvatskompristupanju Europskoj uniji istaknuvši kako je Hrvatska u tom pogleduotišla najdalje od svih zemalja kandidata, dalje od Turske, Bugarske iRumunjske.
PULA,29. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednik Instituta "Regije Europe" te član Odbora regija Europske unije dr. Franz Schausberger danas je u Puli rekao da će regionalizam odigrati važnu ulogu u hrvatskom pristupanju Europskoj uniji istaknuvši kako je Hrvatska u tom pogledu otišla najdalje od svih zemalja kandidata, dalje od Turske, Bugarske i Rumunjske.

Ujedno, rekao je, hrvatski Ustav najbliži je budućem ustavu EU i takve bi stvari "trebale biti kriterij ulaska jedne države u Uniju jer su one bitnije od onih koje su sada u prvom planu, poput suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu".

Franz Schausberger rekao je to prigodom današnjeg posjeta Istri u sklopu kojeg je istarskom županu Ivanu Jakovčiću uručio priznanje, odnosno povelju kao predsjedniku jedne od regija osnivača Instituta "Regije Europe". Istarska županija je, naime, uz Austriju, Gornju Austriju i Tirol jedna od četiri osnivača tog netom utemeljenog instituta regija Europe sa sjedištem u Salzburgu.

Župan Jakovčić tom je prigodom rekao kako je to samo potvrda želje da ovaj institut regija Europe postane jedna od nezaobilaznih institucija europskog regionalizma koja će jačati ulogu regija unutar Europske unije, ali i u zemljama koje još nisu njezine članice.

Po njegovim riječima, inicijativa za osnivanje Instituta pokrenuta je prije svega nekoliko mjeseci, a već u svibnju bit će svečano otvoren.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙