FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 24. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 24. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

RIM,

Predsjednik Hrvatske biskupske konferncije i zagrebački nadbiskup, kardInal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju navečer u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu misu zahvale Bogu za izbor pape Benedikta XVI. .

Kardinal Bozanić je podsjetio kako je kardinal Ratzinger bio prefekt Kongregacije za nauk vjere i vjerojatno je izabran za papu i zbog toga što je i u Crkvi i u svijetu potrebna evangelizacija i prava vjera, te zbog činjenice i da je bio najbliži suradnik Ivana Pavla II. Izbor Ratzingera za novoga papu najbolji je dokaz kontinuiteta s pontifikatom Ivana Pavla II., rekao je Bozanić.

Kao sudionik konklave Bozanić je također istaknuo kako postoji jedinstvo Crkve jer 115 kardinala gotovo je u rekordnom roku u manje od 24 sata izabralo novoga papu. Dakako Bozanić je podsjetio kako je novi papa veliki poznavatelj prilika u Hrvatskoj i hrvatske Crkve, tako da će i dalje veza Hrvata s Rimom biti dobra i zbog ne samo vjerske nego i prijateljske povezanosti Benediktom XVI.

PEKING

Šezdeset devet rudara ostalo je u nedjelju pod zemljom kada je voda prodrla u rudnik ugljena u Jiaoheu, u pokrajini Jilin (na sjeveroistoku zemlje), javlja agencija Nova Kina, pozivajući se na mjesne izvore.

Rudari su bili na dnu rudnika Tengda kada je u nj prodrla voda, nakon čega je s njima prekinuta svaka veza, dodaje službena agencija.

Rudnik Tengda pripadao je mjesnim vlastima i legalno je radio.

Na mjestu nesreće pokrenuta je opsežna spasilačka akcija, a o uzrocima nesreće povest će se istraga, dodaje Nova Kina.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac odao je u nedjelju u Parizu uime nacije počast oko 140.000 osoba koje su nacisti deportirali iz Francuske, pozivajući sve da se "pouke povijesti sjećaju" boreći se "nepoštedno protiv svih oblika rasizma i antisemitizma".

Državni poglavar predvodio je svečanost 60. obljetnice oslobađanja nacističkih logora, u nazočnosti više stotina ljudi, među kojima je bio velik broj bivših logoraša, kao i premijer Jean-Pierre Raffarin, bivša predsjednica Europskog parlamenta Simone Weil i više članova vlade.

Kako drže povjesničari, iz Francuske je od 1939. do 1945. protjerana 141.000 ljudi, među kojima 75.000 Židova - od kojih je 2.500 tisuće preživjelo - i oko 66.000 osoba koje nisu podlijegale rasnim zakonima, među kojima su 42.000 bile povezane s pokretom otpora (23.000 je preživjelo).

BAGDAD

U nekoliko napada iračkih militanata na američke vojne konvoje u nedjelju na području Bagdada poginuo je jedan američki vojnik, a dvojica su ozlijeđena, objavila je američka vojska.

U napadu u kojem je poginuo američki vojnik ozlijeđeno je i dvoje iračkih civila, objavila je iračka policija.

Također, dvoje Iračana poginulo je u eksploziji automobila-bombe na cesti južno od Bagdada kojom je prolazio američki vojni konvoj. Nije poznato ima li žrtava i među Amerikancima.

Osim toga, američka vojska potvrdila je da je u subotu u Falluji, 40 kilometara zapadno od Bagdada, poginuo jedan marinac.

PRIŠTINA

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova u nedjelju je izjavio da se i dalje protivi izravnom susretu s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Susret s Tadićem je moguć samo ako se organizira međunarodna konferencija o Kosovu na kojoj bi uz Srbe i Albance sudjelovale i susjedne zemlje, izjavio je Rugova u prištinskoj zračnoj luci prije odlaska u službeni posjet Belgiji.

Rugova je odbacio i traženja kosovskih Srba koji kažu da neće sudjelovati u radu kosovskih institucija ako on ne razgovara s Tadićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙