FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

RIM

Papa Ivan Pavao II. pojavio se na Uskrs na svom prozoru na Trgu svetog Petra i blagoslovio vjernike, ali nije uspio izgovoriti tradicionalni blagoslov urbi et orbi (gradu i svijetu), prvi put u 26 godina svog pontifikata.

Sveti se Otac pojavio na prozoru svog ureda na kraju mise kako bi čuo svoju poruku koju je vjernicima pročitao državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano.

Njegovi su mu pomoćnici prinijeli ustima mikrofon i Ivan Pavao je pokušao izgovoriti riječi blagoslova urbi et orbi no nije uspio.

U Uskršnjoj poruci, Papa je pozvao na mir u svim zemljama Bliskog istoka i Afrike, "mir za cijelo čovječanstvo nad kojim se nadvila opasnost od bratoubilačkih ratova".

BIŠKEK

Nova privremena vlada u Kirgistanu suočena je s krizom vlasti nakon što je u četvrtak svrgnut predsjednik Askar Akajev, izjavio je u nedjelju privremeni tužitelj Azinbek Beknazarov.

"Događa se kriza vlasti", rekao je Beknazarov nakon žustre sjednice dosadašnjeg parlamenta. Zastupnici tog parlamenta odbijaju priznati legitimnost parlamentarnih izbora koji su održani u veljači i ožujku kao i parlament proizašao iz tih izbora.

Glasnogovornik središnjeg izbornog povjerenstva je izjavio nešto ranije u parlamentu da su izbori bili legitimni i da odluka da ih se poništi, koju je prošli tjedan donio Vrhovni sud, nema snagu zakona.

KAIRO

Egipatske vlasti uhtile su 45 ljudi zbog pripadnosti Muslimanskoj braći, zabranjenoj organizaciji koja je najveća oporbena snaga u toj zemlji, izjavio je u nedjelju jedan dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.

Prema njegovim riječima, kod uhićenih su pronađene "knjige i publikacije koje se protive sustavu vlasti", zbog čega ih se sumnjiči za novačenje novih pripadnika Muslimanske braće i "ugožavanje sigurnosti".

Ta je organizacija zabranjena još 1954., ali njezini pripadnici, kao nezavisni kandidati, imaju više zastupničkih mandata u parlamentu nego ijedna službena oporbena stranka.

MONACO

Zdravstveno stanje monegaškoga princa Rainiera, europskoga vladara s najdužim stažem, u nedjelju je "još zabrinjavajuće," ali liječnici kažu da se stabiliziralo.

"Kardiološka, plućna i bubrežna funkcija koje su se pogoršavale, sada su se stabilizirale", objavila je palača u zdravstvenome biltenu što ga potpisuju trojica liječnika.

No liječnici su i dalje izuzetno oprezni kad su u pitanju izgledi da 81-godišnji princ preživi.

SARAJEVO

Američki diplomat Lawrence Butler preuzet će narednog tjedna dužnost prvog zamjenika Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, objavio je u nedjelju Ured Visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

U priopćenju se navodi kako veleposlanik Butler ima veliko političko iskustvo koje je stekao radeći godinama na području jugoistočne Europe.

Prije dolaska u BiH Butler je bio američki veleposlanik u Makedoniji a na dužnosti u Skoplju bio je od travnja 2002. godine.

Prije toga bio je u američkim diplomatskim misijama u Sofiji i u Beogradu gdje je radio na pregovorima koji su doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma. 1993. godine Butler je bio u misiji OESS-a na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙