FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. ožujka 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 27. ožujka 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

HAAG - Francuskom filozofu Reneu Descartesu (1596-1650.) nizozemsko Sveučilište u Utrechtu službeno je ovaj tjedan vratilo ugled, nakon gotovo tri i pol stoljeća, od 1642 - kada je u zemlji bilo zabranjeno njegovo djelovanje. Descartes je u Utrechtu boravio od 1635. kada se u gradu osnivalo prestižno sveučilište. "Njegove ideje s entuzijazmom su prihvatili studenti i rijetki profesori, no sveučilišni teolozi dočekali su je s velikim negodovanjem", kaže se u priopćenju sveučilišta. U sklopu kolokvija posvećenog filozofiji, rektor sveučilišta pročitao je deklaraciju na latinskom kojom slavnom francuskom filozofu sveučilište vraća oduzetu čast i ugled.

SOFIJA - Mongolija će povući jednog svog diplomata iz Bugarske nakon što ga je policija u središtu Sofije uhitila s 23 milijuna dolara vrijednom drogom, objavilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova. U zajedničkoj bugarsko-američkoj operaciji, policija je u prtljažniku automobila mongolskog diplomata pronašla 120 kilograma amfetamina zapakiranih u četiri torbe. Policija je objavila da je operacija rezultat šestomjesečne istrage o ruti krijumčarenja narkotika iz Bugarske preko Turske na Bliski istok.

VATIKAN - Vatikanski vatrogasci preskočili su u subotu ogradu na vrhu kupole bazilike svetoga Petra i uhvatili mentalno poremećena muškarca koji je zahtijevao da Papa pokrene lutriju za siročad. Muškarac je stajao na vrhu kupole više od dva sata, a onda je jedan vatrogasac prešao ogradu, svezao ga užetom i odveo na sigurno. Na vrh kupole popeo s popularnog turističkog vidikovca na vrhu bazilike do kojega se dolazi unutrašnjim stubištem.

BERLIN - Anketa provedena na uzorku od 2.000 ispitanika pokazala je da 24 posto Nijemaca iz zapadnog dijela zemlje i 12 posto iz istočnog žele ponovno podizanje zida. Samo u Berlinu 11 posto zapadnih i osam posto istočnih Nijemaca odgovorilo je potvrdno na pitanje: "Bi li bilo bolje da između zapadnog i istočnog dijela zemlje stoji zid?". Razlog tome je nezadovoljstvo životnim standardom zapadnih Nijemaca, te gospodarskom nestabilnosti na istoku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙