FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAP i Nokia ojačali europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 21. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Dobri poslovnirezultati njemačkog softverskog diva SAP-a finskog proizvođačamobitela Nokije potaknuli su u četvrtak rast cijena dionica naeuropskim tržištima.
LONDON/FRANKFURT, 21. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Dobri poslovni rezultati njemačkog softverskog diva SAP-a finskog proizvođača mobitela Nokije potaknuli su u četvrtak rast cijena dionica na europskim tržištima.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,13 posto, na 4.828 bodova. Frankfurtski DAX na dobitku je bio 0,34 posto, dosegnuvši 4.192 boda.

Dionice Nokije ojačale su 3,7 posto na 12,22 eura nakon što je vodeći svjetski proizvođač mobitela prognozirao snažno drugo tromjesečje zahvaljujući solidnoj potražnji mobitela. Tvrtka je podigla svoje procjene za industriju u 2005. nakon što je nadmašila ciljanu zaradu i prihode u prvom tromjesečju.

"Nokijina zarada po dionici od 19 centi prema ciljanih 15 centi stvarno je dobra", kazao je Robert Sellar, tehnološki fond menadžer pri Aberdeen Asset Managementu.

Nokijine vijesti potaknule su rast cijena dionica ostalih tehnoloških kompanija. Dionice švedskog proizvođača telekom opreme Ericssona te one proizvođača čipova za mobitele STMicroelectronicsa pritom su ojačale po dva posto.

Dionice SAP-a ojačale su 3,7 posto po objavi da su mu prihodi od prodaje licenci u prvom tromjesečju premašili očekivanja, odbivši zabrinutosti oko zdravlja softverskog sektora. "SAP-ovi rezultati u prvom tromjesečju očito su bolji nego se očekivalo što se tiče prihoda od licenci, a potvrđuju scenarij umjerenog oporavka u Europi", objavila je brokerska kuća WestLB.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se za gotovo jedan posto, na 10.984 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙