FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad cijene nafte potaknuo jačanje europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 8. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su zabilježile nove najviše razine u zadnjih mjesecdana pod utjecajem jačanja američkih dionica i daljnjeg pada cijenanafte, a po dobicima se posebno isticao kozmetički div Clarins.
LONDON/FRANKFURT, 8. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su zabilježile nove najviše razine u zadnjih mjesec dana pod utjecajem jačanja američkih dionica i daljnjeg pada cijena nafte, a po dobicima se posebno isticao kozmetički div Clarins.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,2 posto, na 4.987 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je gotovo 0,5 posto, dosegnuvši 4.410 bodova.

"Može se reći da baš nije prisutno puno sigurnosti u pogledu ovog jačanja dionica a osjeća se i podosta nervoze", kazao je Nigel Cobby, analitičar JP Mogana. "No ulagači su možda spremni više razgovarati o rastu nego o inflatornim pritiscima", dodao je.

Od dobitnika se posebno isticala francuska kozmetička tvrtka Clarins po objavi snažnog rasta dobiti, što je potaknulo skok njezinih dionica za 4,2 posto.

"Impresivna poslovna godina", ukratko je komentirala UBS-ova analitičarka Eva Quiroga, kojoj se pridružila i nekolicina drugih analitičara pozdravivši Clarinsovu zaradu.

Proizvođači kovina poput Rio Tinta ostvarili su rast cijena dionica nakon jačanja dionica njegovih australskih konkurenata, dok su dionice naftnih kompanija izbrisale snažne dobitke iz dana ranije nakon što su utihnule priče oko preuzimanja u tome sektoru a cijene sirove nafte se spustile ispod 54 dolara po barelu. Pri tom su dionice Shella oslabile 0,4 posto a BP-ijeve za 0,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei je ojačao 0,54 posto, na 11.874 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙