FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološki sektor ograničio gubitke na europskim burzama

LONDON/FRANKFURT, 20. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su se raznoliko kretale pritisnute djelomice novimrastom cijena nafte koje je opet u središtu pozornosti ulagača, dok jejačanje dionica tehnološkog sektora predvodila Nokia pod utjecajemsnažnih rezultata poslovanja američkog softverskog diva Intela.
LONDON/FRANKFURT, 20. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su se raznoliko kretale pritisnute djelomice novim rastom cijena nafte koje je opet u središtu pozornosti ulagača, dok je jačanje dionica tehnološkog sektora predvodila Nokia pod utjecajem snažnih rezultata poslovanja američkog softverskog diva Intela.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio za 0,2 posto, na 4.846 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je pak 0,3 posto, na 4.217 bodova.

Na strani dobitnika bio je tehnološki sektor, čije su dionice u prosjeku ojačale 1,3 posto, predvođen rastom cijena dionica europskih tehnoloških lidera Ericssona, Nokije i SAP-a koji će svi redom ovoga tjedna objaviti svoje tromjesečne rezultate poslovanja.

Nizozemski proizvođač opreme za izradu čipova ASML zabilježio je rast cijena dionica od gotovo tri posto budući da trgovci očekuju da će kompanija ostvariti koristi od povećane potrošnje američkog softverskog diva Intela na tvornice čipova.

Od dobitnika se još izdvaja i francuski osiguravatelj Axa, čije su dionice ojačale dva posto nakon što je sa svojom holding kompanijom Finaxom najavila planove o spajanju. "To će biti malo povećanje zarade za Axu", komentirao je jedan trgovac.

No zabrinutost ulagača izazvale su visoke cijene nafte koje su se opet našle u središtu pozornosti nakon što je barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio za više od dva dolara po barelu u posljednja dva dna pa se njime sada trguje po približno 53 dolara.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,21 posto, na 11.088 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙