FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološki sektor predvodio pad europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su oslabile predvođene onima tehnoloških kompanija,nakon što su slabi rezultati globalnih tehnoloških lidera potaknulizabrinutosti pred početak sezone poslovnih izvješća u Europi.
LONDON/FRANKFURT, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su oslabile predvođene onima tehnoloških kompanija, nakon što su slabi rezultati globalnih tehnoloških lidera potaknuli zabrinutosti pred početak sezone poslovnih izvješća u Europi.

Londonski Ftse indeks do podneva oslabio je 0,69 posto, na 4.911 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je za 1,8 posto, na 4.324 bodova.

Najveći gubitnik bio je europski tehnološki sektor, čije su dionice u prosjeku pojeftinile za 2,5 posto nakon što niz izvješća o dobiti kompanija iz SAD-a i Aziji nisu ispunila očekivanja tržišta.

Dionice poput francuske tvrtke za IT savjetovanje Capgemini oslabile su 4,2 posto pošto je IBM iznenadio Wall Street s rezultatima koji su bili lošiji od ionako slabijih očekivanja. Vodeća svjetska računalna kompanija krivi za to globalne gospodarske slabosti i probleme oko sklapanja poslova.

Vijesti o 52-postotnom padu tromjesečne dobiti južnokorejskog Samsung Electronicsa, najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, dodatno su smanjile interes ulagača za dionicama tehnološkog sektora te srušile vrijednost dionica STMicroelectronicsa za 3,7 posto.

Sony Ericsson dodatno je uznemirio ulagače vijestima da je pogođen teškim uvjetima na tržištu i malenim brojem novih proizvoda lansiranih na tržište u prva tri mjeseca, što je srušilo njegovu zaradu osjetno ispod tržišnih očekivanja. Dionice Ericssona oslabile su 2,9 posto, a njezinog rivala Nokije za 2,1 posto.

Od rijetkih dobitnika isticao se farmaceutski sektor pod utjecajem vijesti da je američki div Eli Lilly dobio važan spor o patentnoj zaštiti. Njegova pobjeda, smatra se, bit će od pomoći velikim kompanijama u borbi protiv generičke konkurencije. Dionice AstraZenece ojačale su 1,9 posto, GlaxoSmithKlinea 2,6 posto a Rochea za 3,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,66 posto, na 11.370 bodova - najnižu razinu na zatvaranju od početka veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙