FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri rezultati Rochea i Texas Instrumentsa ojačali europske dionice

LONDON/FRANKFURT, 19. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su ojačale pod utjecajem dobrih rezultatafarmaceutske kompanije Roche i tehnološke Texas Instruments, nakonoštrih gubitaka zabilježenih dan ranije uslijed jačanja strahovanja odgospodarskog usporavanja u SAD-u.
LONDON/FRANKFURT, 19. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su ojačale pod utjecajem dobrih rezultata farmaceutske kompanije Roche i tehnološke Texas Instruments, nakon oštrih gubitaka zabilježenih dan ranije uslijed jačanja strahovanja od gospodarskog usporavanja u SAD-u.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,35 posto, na 4.844 bodova. Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,3 posto, na 4.214 bodova.

Ohrabrujući poslovni rezultati pomogli su umiriti ulagače u punom jeku sezone objave poslovnih izvješća diljem svijeta, čije je povjerenje u prognoze profita pogođeno razočaravajućim podacima iz nekoliko vodećih svjetskih kompanija.

Najveći svjetski proizvođač lijekova za rak, švicarski Roche objavio je 17-postotni skok prihoda i podigao svoje procjene rezultata poslovanja, što je potaknulo jačanje njegovih dionica.

Na strani dobitnika isticao se još i najveći svjetski proizvođač čipova za mobitele Texas Instrument, izvijestivši o 12-postotnom rastu tromjesečne dobiti u skladu s najvišim očekivanjima tržišta po zatvaranju američke burze. Dionice su mu poskupjele gotovo šest posto.

Jačanje dionica ograničio je međutim najnoviji podatak ekonomskog instituta ZEW o većem od očekivanja padu povjerenja ulagača u Njemačkoj, pokazatelj koji se prati s velikim zanimanjem. Pokazao je da se oporavak i dalje bori s dobivanjem na zamahu u najvećem europskom gospodarstvu, izazvavši zabrinutosti oko izgleda za rast. "Zabrinutosti u pogledu rasta jasno jačaju kod ispitanika. No, vjerujem da će podaci u nadolazećem mjesecu i mjesecima biti nešto bolji", ocijenio je ekonomist UBS-a Holger Fahrinkrug.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,16 posto, na 11.065 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙