FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena nafte pritisnuo europske dionice

LONDON/FRANKFURT , 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su se našle pod pritiskom ponovnog jačanja cijenanafte, no u središtu pozornosti ulagača našao se maloprodajni sektor,jedan od značajnijih današnjih dobitnika.
LONDON/FRANKFURT , 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se našle pod pritiskom ponovnog jačanja cijena nafte, no u središtu pozornosti ulagača našao se maloprodajni sektor, jedan od značajnijih današnjih dobitnika.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,35 posto, na 4.955 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,16 posto, na 4.388 bodova.

Mnogi ulagači su raspoloženja 'čekaj i vidi' a najveću pozornost od gospodarskih pokazatelja svakako im plijene američki podaci o proračunskom i vanjskotrgovinskom manjku, čija se objava očekuje do kraja dana.

"Nizak obujam trgovanja pokazuje da su ulagači i dalje na oprezu nakon upozorenja američkih kompanija poput Forda prije pravog početka sezone objave poslovnih rezultata", kazao je Giuseppe Amato, tržišni strateg pri njemačkoj brokerskoj kući Lang&Schwartz u Duesseldorfu.

U središtu pozornosti našao se maloprodajni sektor koji je dobivao na vrijednosti, predvođen njemačkim KarstadtQuelleom čije su dionice ojačale četiri posto nakon što je posrnuli koncern objavio manji operativni gubitak u 2004. nego se strahovalo. Dionice britanskog maloprodajnog lanca Marks&Spencer ojačale su 2,2 posto nakon što je predvidio godišnju dobit prije oporezivanja u visini od 610 do 625 milijuna funta.

Na dobitku su bile i dionice energetskih kompanija poput njemačkog diva E.ON-a, ojačavši za 1,1 posto nakon što im je JP Morgan podigao ciljanu cijenu.

S druge strane, među najvećim gubitnicima bile su dionice britanske banke Royal Bank of Scotland, oslabivši 0,5 posto, kako ulagači i dalje izražavaju zabrinutost oko izvješća da banka planira kupiti udjel u Bank of China. Nizozemsko-belgijska skupina za financijske usluge Fortis zabilježila je 0,3-postotni pad cijena dionica nakon sporazuma o kupnji turske Disbanke za 985 milijuna eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,64 posto, na 11.670 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙