FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke predvodile rast cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su porasle, predvođene dobitcima u bankarskomsektoru nakon što su izjave iz američke središnje banke Fed umanjilestrahove od agresivnog podizanja kamatnih stopa.
LONDON/FRANKFURT, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su porasle, predvođene dobitcima u bankarskom sektoru nakon što su izjave iz američke središnje banke Fed umanjile strahove od agresivnog podizanja kamatnih stopa.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,43 posto, dosegnuvši 4.967 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,67 posto, na 4.401 bod.

Bankarske dionice, posebice senzitivne na izmjene kamatnih stopa, dobile su na vrijednosti nakon što je američka središnja banka umirila strahove ulagača u pogledu mogućeg agresivnog porasta kamatnih stopa. Dionice britanske banke Barclays ojačale su 1,9 posto a one Deutsche Banka 1,6 posto.

"Objava zabilješki s posljednjeg sastanka Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu poslale su snažan signal tržištima da je Fed postao manje zabrinut u pogledu inflatornih pritisaka i da bi se buduća politika kamatnih stopa mogla pokazati manje agresivnom", kazao je Matthew Buckland, trgovac iz CMC grupe.

Podršku jačanju dionica pružio je i snažan pad cijena sirove nafte, koja se na američkom tržištu spustila ispod 51,5 dolara po barelu, najnižu razinu u zadnjih šest tjedana, uoči objave najnovijih podataka o zalihama u SAD-u za koje se očekuje da će pokazati novo povećanje.

Pad cijena nafte pomogao je najvećim potrošačima goriva poput Air France-KLM-a, čije su dionice ojačale 2,2 posto, no srušio vrijednosti dionica naftnih kompanija. Dionice British Petroleuma pritom su oslabile 1,4 posto, a Shellove za 0,8 posto.

Ojačale su i dionice najvećeg francuskog maloprodajnog lanca Carrefour, nekih 1,7 posto, nakon što je izvijestio o 5,2-postotnom rastu prihoda u prvom tromjesečju, kako izvedba njegovih prigradskih megastora nastavlja pokazivati skroman oporavak uslijed oštre konkurencije u Francuskoj .

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je blagih 0,02 posto, na 11.672 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙