FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabljenje energetskih dionica ograničilo rast europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT , 6. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Na europskimburzama u srijedu je zabilježeno uglavnom dobro raspoloženje nakonpada cijena nafte ispod 56 dolara, no to je potaknulo slabljenjedionica naftne i plinske industrije te ograničilo jačanje europskihdionica.
LONDON/FRANKFURT , 6. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u srijedu je zabilježeno uglavnom dobro raspoloženje nakon pada cijena nafte ispod 56 dolara, no to je potaknulo slabljenje dionica naftne i plinske industrije te ograničilo jačanje europskih dionica.

Londonski Ftse indeks do podneva je tako bi u minusu 0,07 posto, dosegnuvši 4.939 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je blagih 0,02 posto, na 4.363 boda.

Među dobitnicima našla se farmaceutska kompanija Roche, čije su dionice ojačale 1,4 posto nakon što je jedan njezin lijek za reumatski artritis značajno poboljšao simptome kod pacijenata oboljelih od najteže liječenog oblika te bolesti u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja.

Dionice ostalih kompanija toga sektora nastavile su dobivati poticaj zahvaljujući pozitivnim prognozama poslovanja diva farmaceutske industrije Pfizera, pri čemu su one AstraZenece ojačale jedan posto a Novartisove 0,8 posto.

No, njemački softverski div SAP zabilježio je pad cijena dionica od jedan posto nakon što je njegov američki konkurent Sibel Systems upozorio da neće ostvariti procijenjene prihode i dobit u prvom tromjesečju.

Osim europskog tehnološkog sektora, gubitke su zabilježili i sektori naftne i plinske industrije pod utjecajem pada cijena nafte ispod 56 dolara po barelu, nakon rekordnih 58,28 dolara zabilježenih u ponedjeljak. Pritom su cijene dionica Enija pale 0,7 posto, a oslabile su i one BP-a i Shella.

Dileri kažu da je raspoloženje uglavnom dobro, no analitičari upozoravaju da ulagači traže razloge za kupovinu dionica budući je ostalo malo onih podcijenjenih, a i njima je u međuvremenu cijena porasla.

"Još uvijek ima nekih zanimljivih prilika, no nakon snažne izvedbe mnogih dionica u posljednjih 12 do 18 mjeseci sada se mora uložiti malo više napora nego je to bio slučaj donedavno", kazao je investicijski menadžer pri Gartomoreu, Adrian Darley.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,45 posto, na 11.827 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙