FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftne dionice pod pritiskom, farmaceutske ojačale

LONDON/FRANKFURT, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijenaeuropskih dionica u četvrtak su predvodile one naftnih kompanijanakon oštrog pada cijena sirove nafte, a zbog straha od usporavanjasvjetskog gospodarstva bile su pogođene i dionice cikličnih sektorapoput kemijskog predvođenog BASF-om.
LONDON/FRANKFURT, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena europskih dionica u četvrtak su predvodile one naftnih kompanija nakon oštrog pada cijena sirove nafte, a zbog straha od usporavanja svjetskog gospodarstva bile su pogođene i dionice cikličnih sektora poput kemijskog predvođenog BASF-om.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,22 posto, na 4.950 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,24 posto, spustivši se na 4.395 bodova.

Ulagači su i dalje pod dojmom novih podataka iz američke maloprodaje koji su pokazali veći pad prometa nego se očekivalo, poljuljavši njihovo povjerenje u snagu najvećeg svjetskog gospodarstva. To je oneraspoložilo ponajviše ciklične sektore poput kemijskog, srušivši im cijene dionica. Pritom su dionice kemijskog diva BASF oslabile dva posto a one Akzo Nobela za 1,6 posto.

"Ulagači su očito zabrinuti zbog gospodarskog rasta u SAD-u", kazao je kemijski analitičar Christian Faitz u Dresdner Kleinwort Wassersteinu. "Ako rast američkog gospodarstva uspori, vjerojatno će u usporiti i rast europskih gospodarstava a postoje bojazni da bi to direktno moglo utjecati na potražnju za proizvodima kemijske industrije".

S druge strane, bilo je i dobitnika. A oni najveći zabilježeni su u farmaceutskom sektoru nakon što je američki konkurent Merck&Co. podigao procjene svoje zarade u prvom tromjesečju, nadmašivši očekivanja Wall Streeta. Pritom su dionice AstraZenece, GlaxoSmithKline-a i Sanofi-Aventisa sve redom ojačale 1,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,64 posto, na 11.563 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙