FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje energetskih dionica ograničilo pad europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Rast cijena dionicanaftnih kompanija uslijed rekordno visokih cijena nafte nadjačan jegubitcima na strani osiguravatelja po objavi poslovnih rezultata, štoje rezultiralo ograničenim padom europskih burzovnih indeksa učetvrtak.
LONDON/FRANKFURT, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Rast cijena dionica naftnih kompanija uslijed rekordno visokih cijena nafte nadjačan je gubitcima na strani osiguravatelja po objavi poslovnih rezultata, što je rezultiralo ograničenim padom europskih burzovnih indeksa u četvrtak.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,25 posto, na 4.925 bodova. Frankfurtski DAX indeks gotovo se nije mijenjao, na 4.305 bodova.

Indeksi su u srijedu pretrpjeli najveći dnevni bodovni pad u sedam mjeseci zbog zabrinutosti da bi se globalna monetarna politika možda morala brže zaoštravati nego se ranije smatralo kako bi se obuzdala inflacija.

"Apetiti za rizikom opadaju i ulagači su zauzeli više defanzivni stav", kazao je Bill O'Neill, analitičar u JP Morgan Fleming Asset Managementu. "Puno toga ovisi o pitanjima troškova i inflacije, a tržište je zabrinuto da nas možda čeka novi inflacijski šok", dodao je.

Zbog zabrinutosti oko inflacije i kamatnih stopa tržišta će pomno pratiti podatak o američkim potrošačkim cijenama koji se očekuje idući tjedan, kao i sastanak američke središnje banke Fed i odluku o kamatnim stopama.

Visoke cijene nafte, iznad 57 dolara na američkom tržištu, poduprle su dionice naftnih i plinskih kompanija, poput norveškog Statoila, za 2,5 posto, talijanskog Enija, 0,8 posto te britanskog BP-a za 0,5 posto.

Na strani gubitnika bili su osiguravatelji, pri čemu su se isticale dionice Swiss Rea, oslabivši za 2,5 posto po objavi da je zasad odustao od programa otkupa dionica. Pojeftinile su i dionice njemačkog Allianza, nešto više od jedan posto, nakon što je izvijestio o većem od očekivanja gubitku u njegovoj posrnuloj podružnici Dresdner Bank.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,82 posto, na 11.775 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙