FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dionice naftnih kompanija predvode rastom cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 18. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Zbog visokih cijenanafte najveći su dobitnici na europskim tržištima dionica i u petakzabilježeni u sektoru naftne industrije, podigavši vrijednostieuropskih burzovnih indeksa.
LONDON/FRANKFURT, 18. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Zbog visokih cijena nafte najveći su dobitnici na europskim tržištima dionica i u petak zabilježeni u sektoru naftne industrije, podigavši vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,44 posto, na 4.943 boda. Frankfurtski DAX indeks popeo se za 0,7 posto, dosegnuvši 4.332 boda.

Cijene nafte u četvrtak su na američkom tržištu dosegnule rekordnih 57,45 dolara po barelu, a dealeri kažu da su se ulagači već navikli na to da cijene možda duže vrijeme neće značajnije pasti te poduzimaju korake kako bi se pokrili. Cijena se danas doduše spustila na nešto iznad 56 dolara, no dovoljno je visoka da i dalje među najvećim dobitnicima ostaju naftne kompanije, poput British Petroleuma i Totala.

"Ulagači sada shvaćaju da cijene nafte neće padati. To nije dobro za potrošače tog energenta poput kemijskih i energetskih kompanija jer cikličan utjecaj viših cijena neće nestati", kazao je Martin Tinker iz Execution Stockbrokers.

Postoji bojazan da će neprekidno visoke cijena nafte povećati troškove kompanijama i potrošačima pa će korporativne zarade i osobna potrošnja trpjeti.

Poticaj europskim dionicama dale su i dobre vijesti iz europskih tvrtki, te optimistični komentari brokerskih kuća koji su pomogli jačanju dionica talijanskog operatera autocesta Autostrade, proizvođača čelika Corus i automobilskog proizvođača BMW.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,9 posto, na 11.879 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙