FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftne i bankarske dionice pritisnule europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su bile u minusu budući da je pad cijena naftepogodio dionice energetskih kompanija i britanske bankarske dionicepoput HSBC-a i Lloydsa.
LONDON/FRANKFURT, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su bile u minusu budući da je pad cijena nafte pogodio dionice energetskih kompanija i britanske bankarske dionice poput HSBC-a i Lloydsa.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,72 posto, na 4.964 bodova. Frankfurtski DAX je oslabio 0,66 posto, na 4.358 bodova.

Novosti da su proizvođači Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučili povećati isporuke nafte za dva posto kako bi ograničili rast cijena nafte imale su tek malenog utjecaja na tržišta nafte i potaknule su tek blago jačanje dionica. No, na gubitku su bile dionice naftnih kompanija poput British Petroleuma.

Drugi najviše pogođen sektor bio je bankarski, pri čemu su dionice Lloydsa, TSB-a, HSBC-a i HBOS-a u prosjeku oslabile između dva i pet posto.

Od silaznog trenda odudarale su dionice rudarskih kompanija poput Anglo Americana i Rio Tinta, potaknute približavanjem terminskih cijena bakra rekordnim razinama. Ojačale su i dionica Xstrate, nekih 1,8 posto, unatoč vijestima da im je brokerska kuća J.P.Morgan snizila investicijski rejting.

Pozornost tržišta bila je usmjerena na ključne pokazatelje iz američkog gospodarstva, među kojima su podaci o manjku platne bilance u četvrtom tromjesečju i industrijskoj proizvodnji u veljači, a koji bi mogli imati utjecaja na dolar i očekivanja ulagača u pogledu tempa zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

"Tržište očekuje minus veći od 180 milijardi dolara a sumnjamo da će biti u krivu", kazao je ekonomist u Bear Stearnsu David Brown.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,44 posto, na 11.873 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙