FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roche i Zew indeks ojačali europske dionice

LONDON/FRANKFURT, 15. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su porasle, predvođene onima švicarskog farmaceutskogdiva Roche te naftnih kompanija koje i dalje profitiraju od visokihcijena nafte.
LONDON/FRANKFURT, 15. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su porasle, predvođene onima švicarskog farmaceutskog diva Roche te naftnih kompanija koje i dalje profitiraju od visokih cijena nafte.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,26 posto, dosegnuvši 4.987 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,2 posto, na 4.377 bodova.

Među dobitnicima posebno su se isticale dionice švicarske farmaceutske tvrtke Roche, koje su skočile pet posto nakon što su podaci pokazali da je njezin lijek za rak debelog crijeva Avastin produljio život ljudi s rakom pluća, a analitičari predviđaju da će to potaknuti njegovu prodaju. Od drugih dobitnika u tom sektoru izdvaja se i njemački proizvođač lijekova Schering, čije su dionice poskupjele 1,7 posto.

Ojačale su i dionice talijanske banke Unicredito, nekih tri posto, nakon što su poslovni rezultati najveće talijanske banke nadmašili očekivanja tržišta a ona potvrdila svoju uvjerenost u pogledu ciljeva zacrtanih za 2005.

Na dobitku su bile i dionice naftnih kompanija pod utjecajem visokih cijena nafte na svjetskom tržištu, kojom se trenutno trguje po gotovo 55 dolara unatoč izjavama nekih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o povećanju proizvodnje. Dionice British Petroleuma, Shella i Totala sve su redom dobile na vrijednosti.

Poticaj jačanju europskih dionica dao je i najnoviji indeks njemačkog instituta Zew koji je pokazao neočekivan rast povjerenja njemačkih ulagača u ožujku, četvrti mjesec zaredom, budući da su snažni podaci o narudžbama u njemačkoj proizvodnji i izvozu nadjačali zabrinutosti u pogledu jačanja eura i visokih cijena nafte.

"To pokazuje da se trend prema umjerenom gospodarskom oporavku u eurozoni nastavlja", kazao je Klaus Schruefer iz SEB-a.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,25 posto, na 11.821 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙