FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nastavile rasti

LONDON, 15. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uutorak usprkos mogućem povećanju proizvodnje u članicama OPEC-a nakonšto je Saudijska Arabija utvrdila da treba povećati ponudu kako bi sezadovoljio osjetan porast potražnje tijekom ove godine.
LONDON, 15. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u utorak usprkos mogućem povećanju proizvodnje u članicama OPEC-a nakon što je Saudijska Arabija utvrdila da treba povećati ponudu kako bi se zadovoljio osjetan porast potražnje tijekom ove godine.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 22 centa na 55,17 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 23 centa na 53,89 barela.

Cijene su porasle usprkos pozivu saudijskog ministra za naftu Alija al-Naimija da OPEC poveća proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno. "Brinu nas cijene i gospodarski rast, posebno u zemljama u razvoju", kazao je Naimi novinarima uoči sastanka članica OPEC-a u četvrtak 16. ožujka u iranskom Isfahanu.

Aktualna je ponuda dovoljna za pokrivanje potražnje ali će dodatno ojačati tokom godine, napomenuo je. "Projekcije o kretanju potražnje posebno u četvrtom tromjesečju pokazuju znatan porast između trećeg i četvrtog tromjesečja preko dva milijuna barela dnevno pa smatramo da treba pojačati proizvodnju", istaknuo je saudijski ministar za naftu.

Njegova izjava nadovezala se na prošlotjedno izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u kojem je revidirana naviše - za 290 tisuća barela dnevno - prognoza o rastu potražnje za naftom u 2005. na ukupno 1,81 milijun barela dnevno.

Tržište se oglušilo na Naimijev prijedlog, strahujući od daljnjeg jačanja globalne potražnje u razdoblju kada su OPEC-ovi rezervni kapaciteti ograničeni, tvrde analitičari.

"U drugačijim bi uvjetima saudijski komentari spustili cijenu nafte za pet dolara", kazao je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp., dodajući da je glavni problem u tome što OPEC sada nema rezervne kapacitete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙