FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici kvarnerskih ovčara najavljuju prosvjede i blokade

RIJEKA,13. travnja 2005.(Hina) - Predstavnici Nazavisnih hrvatskihseljaka (NHS), udruge ovčara s otoka Krka, Cresa i Raba, Saveza udrugaKvarnera i Ekocentra "Caput Insulae Beli" danas su sprimorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom razgovarali o problemimaovčara i alohtone divljači na otocima i najavili prosvjede i blokadeako se njihovi zahtjevi ne ispune u roku od osam dana.
RIJEKA,13. travnja 2005.(Hina) - Predstavnici Nazavisnih hrvatskih seljaka (NHS), udruge ovčara s otoka Krka, Cresa i Raba, Saveza udruga Kvarnera i Ekocentra "Caput Insulae Beli" danas su s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom razgovarali o problemima ovčara i alohtone divljači na otocima i najavili prosvjede i blokade ako se njihovi zahtjevi ne ispune u roku od osam dana.

Nakon burne rasprave predsjednik NHS-a Vladimir Novotny kazao je novinarima da je Županijskom poglavarstvu određen rok od osam dana da razmotri i prihvati zahtjev ovčara o izradbi i hitnoj provedbi Programa potpunog uklanjanja alohtone divljači sa svih kvarnerskih otoka. Najavio je da će NHS, ako zahtjevi ne budu prihvaćeni, "bilo kada i bilo gdje, a da i ne obavijesti policiju, organizirati blokade prometnica u Rijeci".

Ovčari se žale da divljač koja je na otoke donesena za potrebe lovstva - medvjedi, divlje svinje, čagljevi i jeleni - kolje ovce i čini velike štete.

Predsjednica Udruge ovčara otoka Krka Zora Kosić kazala je da župan Komadina podupire lovstvo i skreće pozornost s pravog problema. Preostaju nam samo prosvjedi jer Županija podupire malobrojne lovce koji nanose štetu brojnim ovčarima, umjesto da ih nadzire kao izdavatelj koncesija za lovišta. Županija kupuje vrijeme do lokalnih izbora, ustvrdila je Kosić.

Komadina je ponovio stajalište županijske vlasti da divljač koja ne pripada otocima tamo ne treba biti, ali da država mora jasno odrediti koja je divljač alohtona, a koja nije. Država mora odrediti nositelje mjera i osigurati novac te naložiti na koji način uklonjati alohtonu divljač, rekao je.

Županija za sada može samo dodijeliti lovišta lovcima koji se moraju brinuti za divljač ili, kao što je određeno za lovište Tramuntanu na Cresu, ukloniti alohtone divlje svinje, rekao je Komadina i dodao da se od države i lokalnih zajednica očekuje da pomognu svojim ovčarima.

Na upit što očekuje od ekoloških udruga Komadina je odgovorio da su one glas javnosti i iznose teškoće, ali da bi njihovi aktivisti trebali poznavati zakone te da Županija neće prihvaćati ultimatume i prijetnje blokadama ulica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙