FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fotoreporter NIN-a poznavao većinu optuženih za Ovčaru

BEOGRAD,21. ožujka 2005.(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratnizločin na Ovčari 1991. godine, ubojstvo najmanje 192 zarobljenika izvukovarske bolnice, pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine uBeogradu, u ponedjeljak je svjedočio fotoreporter tjednika NINTomislav Peternek, koji je u Vukovaru, u danima njegova pada, upoznaovećinu optuženih i fotografirao ih.
BEOGRAD,21. ožujka 2005.(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, ubojstvo najmanje 192 zarobljenika iz vukovarske bolnice, pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, u ponedjeljak je svjedočio fotoreporter tjednika NIN Tomislav Peternek, koji je u Vukovaru, u danima njegova pada, upoznao većinu optuženih i fotografirao ih.

Peternek većinu optuženih poznaje po nadimcima, potvrdio je sudu, te posjeduje njihove fotografije, ali je izjavio da "ne želi da se zloupotrebljavaju njegove fotografije", te da neće dozvoliti uvid u njegov arhiv bez posebnog sudskog naloga.

"Nije umjesno to što ste pozvali novinara da svjedoči. Poznato je da su u procesu protiv Slobodana Miloševića dva novinara odbila svjedočiti, što je podržala i svjetska novinarska organizacija. Ovoga puta došao sam dobrovoljno, a svaki idući puta možete me samo privesti", kazao je Peternek.

Peternek, koji je neposredno pratio završne borbe u Vukovaru, tvrdi da u studenom 1991. godine nije čuo ni za kakav zločin u Vukovaru, a za strijeljanje ratnih zarobljenika čuo je navodno tek nakon dolaska UN-a u Vukovar i ekshumacija na Ovčari.

Peternek je ipak pokazao neke svoje fotografije s izložbe "Godina četvrta", postavljene 1994. godine, na kojima se vidi kako je jedan od optuženih, Predrag Milojević zvani Kinez, spasio jedno dijete koje je bilo izloženo snajperskoj vatri. "On je za mene tada bio nacionalni heroj", objasnio je Peternek svoj tadašnji odnos prema Milojeviću, kojega optužnica uz ostalo tereti da je jednog zarobljenika svojeručno zaklao.

U ponedjeljak je svjedočio i umirovljeni novinar "Politike ekspres" Branislav Preljić, koji je odmah nakon pada Vukovara tamo bio s kolegom Jovanom Dulovićem, koji je u svojem prošlogodišnjem svjedočenju teško optužio neke od optuženih za zločin. Preljić je tvrdio da je u Vukovaru tada bio u svojstvu vozača, a ne izvjestitelja, ali je potvrdio da mu je kolega Dulović jednog prijepodneva kroz suze kazao da se "dogodilo nešto strašno, da su stradali mnogi ljudi", ali da ga nije tad pitao za detalje.

Suđenje se nastavlja u utorak ispitivanjem novih svjedoka koje je predložilo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙