FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hodočašće branitelja od Vukovara do Bleiburga

VUKOVAR,30. ožujka(HINA) - U spomen na blajburške žrtve, vukovarskibranitelji organiziraju hodočašće od Vukovara do Bleiburga pod motom"Hodočašće-Tihi koraci na spomen dvaju Domovinskih ratova,Ovčara-Bleiburg", najavio je na današnjoj konferenciji za novinare,predsjednik Organizacijskog zbora hodočašća Petar Janjić.
VUKOVAR,30. ožujka(HINA) - U spomen na blajburške žrtve, vukovarski branitelji organiziraju hodočašće od Vukovara do Bleiburga pod motom "Hodočašće-Tihi koraci na spomen dvaju Domovinskih ratova, Ovčara-Bleiburg", najavio je na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik Organizacijskog zbora hodočašća Petar Janjić.

Hodočašće je posvećeno svim hrvatskim žrtvama za Domovinu u proteklih šesedeset godina i hrvatskim braniteljima Domovinskog rata koji su počinili suicid, rekao je Janjić.

"Istina je da je u Hrvatskoj do sada suicid počinilo 2.600 branitelja, a ne 1.300 koliko danas lažu i skrivaju državne institucije", rekao je Janjić dodajući kako će hodočašće do Bleiburga biti i "tihom molitvom za generala Antu Gotovinu".

U hodočašću, koje započinje 2. svibnja ispred spomen obilježja na Ovčari, a završava 14. svibnja na Bleiburškom polju, sudjelovat će pedesetak hrvatskih branitelja iz sedamnaest hrvatskih gradova te građani BiH i Republike Slovenije.

Na pitanje novinara tko je organizator hodočašća, Janjić je odgovorio kako hodočašće organizira Organizacijski zbor s njim na čelu.

"Kako bi izbjegli moguće politizacije hodočašća nismo željeli službeno kao organizatore postaviti niti jednu braniteljsku udrugu", rekao je Janjić dodajući kako je supokrovitelj i suorganizator hodočašća trebalo biti Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ali je, "odlukom Organizacijskog zbora iz toga isključeno.

"Zamolili smo ih za pomoć, a oni se nisu udostojili do današnjega dana konkretizirati svoju pomoć", rekao je Janjić dodajući kako im pomoć Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti "više nije niti potrebna jer je hodočašće potpomoglo desetak hrvatskih županija, tridesetak gradova te brojna poduzeća i pojedinci".

Također je rekao kako se osobno protivi inicijativama da se hrvatskim braniteljima oduzme oružje. Osvrčući se na nedavni tragični događaj u Sisku kada je od PTSP oboljeli branitelj počinio trostruko ubojstvo i u povodu toga zahtjeve da se oboljelim od te bolesti oduzmu dozvole za oružje Janjić je rekao da protiv toga prosvjeduje, a da se "sveopćoj hajci na hrvatske branitelje priključila i ministrica Kosor.

"Ne može nas se niti smije sve generalizirati i trpati u isti koš", poručio je Janjić rekavši kako "većina hrvatskih branitelja koja je prošla bojišta nije i ne spada u kategoriju neuračunljivih osoba koje su opasne po okolinu i koje bi stoga trebalo razoružati".

(Hina) xzdraz ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙