FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok iz Vukovara svjedočio u korist optuženih

BEOGRAD,22. ožujka 2005.(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratnizločin na Ovčari 1991. godine pred vijećem Specijalnog suda za ratnezločine u Beogradu u utorak je svjedočio Mirko Ljubišić, ekonomist izVukovara, koji je tvrdio da su optuženi pripadnici paravojne postrojbe"Leva Supoderica" Milan Lančužanin, Marko Ljuboja, Predrag Milojević iPredrag Dragović bili kod hangara na Ovčari, ali da su se vratili ugrad i da nisu sudjelovali u ubijanju ratnih zarobljenika, kako setvrdi u optužnici.
BEOGRAD,22. ožujka 2005.(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u utorak je svjedočio Mirko Ljubišić, ekonomist iz Vukovara, koji je tvrdio da su optuženi pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica" Milan Lančužanin, Marko Ljuboja, Predrag Milojević i Predrag Dragović bili kod hangara na Ovčari, ali da su se vratili u grad i da nisu sudjelovali u ubijanju ratnih zarobljenika, kako se tvrdi u optužnici.

"Kad sam došao na Ovčaru, vidio sam oko 60 do sto osoba s lijeve strane hangara, koji su bili u maskirnim uniformama, a bilo je i civila", kazao je svjedok, dodajući da u hangaru "nisu bili ranjenici", iako je vidio da su neki od zarobljenih imali zavijene glave ili ruke. U hangaru je prepoznao mnoge ljude, a odatle je izveo Stjepana Vučelića, oca njegovog prijatelja, kao što je i prvooptuženi Miroljub Vujović, tada zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara, kako tvrdi svjedok, izveo neke svoje poznanike.

Ti su ljudi, tvrdi svjedok Ljubišić, ukrcani u traktorsku prikolicu, te su - kako je mislio - trebali biti odvedeni u Vukovar. Traktor je, međutim, krenuo na suprotnu stranu od grada, te je uskoro skrenuo s ceste u polje.

"Pješice smo krenuli u pravcu u kojem je otišao traktor, ali smo onda čuli rafale iz tog smjera, pa smo se vratili", tvrdio je svjedok, dodajući da je kasnije saznao da je jedan zarobljenik, neki Kostelnik, te večeri iskočio iz prikolice i pobjegao.

Odvjetnici optuženih najavili su da će zatražiti da se preko nadležnih ministarstava od Republike Hrvatske zatraži da se Kostelnik pronađe i pozove za svjedoka, te da se zatraži video-snimka zločina na Ovčari koja, kako su pisali neki hrvatski mediji, ako postoji, pokazuje i žrtve i njihove ubojice.

Suđenje se nastavlja u srijedu ispitivanjem novih svjedoka koje je pozvalo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine i sudsko vijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙