FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promatrači predlažu proširenje optužnice za Ovčaru

BEOGRAD,22. ožujka 2005.(Hina) - Suđenje optuženim pripadnicimaTeritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljačke postrojbe "LevaSupoderica" za ratni zločin na Ovčari, koje pred vijećem Specijalnogsuda za ratne zločine u Beogradu traje od ožujka prošle godine,profesionalno je, ali je optužnica manjkava i treba je proširiti naneke oficire bivše JNA, zaključak je Regionalnog tima promatrača, kojisu formirali Fond za humanitarno pravo iz Beograda,Istraživačko-dokumentacijski centar iz Sarajeva i Centar za mir,nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.
BEOGRAD,22. ožujka 2005.(Hina) - Suđenje optuženim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljačke postrojbe "Leva Supoderica" za ratni zločin na Ovčari, koje pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu traje od ožujka prošle godine, profesionalno je, ali je optužnica manjkava i treba je proširiti na neke oficire bivše JNA, zaključak je Regionalnog tima promatrača, koji su formirali Fond za humanitarno pravo iz Beograda, Istraživačko-dokumentacijski centar iz Sarajeva i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

Prema ocjeni promatrača Regionalnog tima, dostavljenoj u utorak medijima, optužnicom se terete samo pripadnici TO i dragovoljci, iako provedena istraga i izvedeni dokazi nedvosmisleno ukazuju na kaznenu odgovornost pojedinih visokih oficira bivše JNA, koji su se pred sudom pojavili u svojstvu svjedoka.

"Usprkos ovoj ozbiljnoj primjedbi na račun optužnice, Regionalni tim ističe da sudsko vijeće vodi postupak profesionalno i u cilju utvrđivanja istine u pogledu individualne odgovornosti svakog optuženog i činjenica koje mogu pomoći u identifikaciji žrtava", kaže se u dokumentu Regionalnog tima promatrača.

U dosadašnjem procesu utvrđeno je da su za trajanja oružanih sukoba na širem području Vukovara, TO i postrojba "Leva Supoderica", bile pod zapovjedništvom Gardijske brigade JNA, kaže se u dokumentu. Također je utvrđeno da je zapovjednik Gardijske brigade, pukovnik Mile Mrkšić, donio odluku o predaji hrvatskih zarobljenika iz bolnice, preostalih nakon izdvajanja skupine ranjenika i medicinskog osoblja, u nadležnost TO Vukovara. Ta odluka nije povučena, niti su poduzete mjere osiguravanja zarobljenika, nakon što je Mrkšić obaviješten da su životi zarobljenika na Ovčari ugroženi.

U optužnici su, stav je promatrača, zaobiđeni oficiri bivše JNA za koje ima ozbiljnih indicija da su kazneno odgovorni.

"Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije treba pokazati da zastupa i štiti interes žrtava za istinom i pravdom. U ovom slučaju, čvrsto povjerenje žrtava i javnosti u regiji, Specijalno tužiteljstvo može steći ako prestane štititi JNA i ako pokrene istragu protiv oficira koji nisu odbili provođenje naredbe komandanta Gardijske brigade o povlačenju JNA u situaciji kad su životi zarobljenika bili ugroženi", zaključak je Regionalnog tima promatrača suđenja optuženima za zločin na Ovčari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙