FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje za Ovčaru: Svjedok Dačić nije primjetio zlostavljanje

BEOGRAD,25. ožujka(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratnizločin na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. u petak je, predSpecijalnim sudom u Beogradu, svjedok Mioljub Dačić izjavio je datijekom dva sata koje je proveo u hangaru u kojemu su zarobljenicibili smješteni, nije primjetio zlostavljanje, sukobe ili bilo štodrugo što je ukazivalo da će se dogoditi zločin.
BEOGRAD,25. ožujka(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. u petak je, pred Specijalnim sudom u Beogradu, svjedok Mioljub Dačić izjavio je da tijekom dva sata koje je proveo u hangaru u kojemu su zarobljenici bili smješteni, nije primjetio zlostavljanje, sukobe ili bilo što drugo što je ukazivalo da će se dogoditi zločin.

"Dok sam bio tamo nitko nikoga prstom nije taknuo", rekao je Dačić, koji je u vrijeme ratnih operacija bio pričuvni časnik u 80. Motoriziranoj kragujevačkoj brigadi.

On je dodao da je na Ovčaru došao po naredbi nekog od časnika JNA, čijega se imena navodno ne sjeća, jer je sudjelovao u čuvanju zarobljenika koji su prethodnih dana bili smješteni u hangare i zatim upućeni u Srbiju.

Svjedok Lazar Savić, bivši vozač, rekao je, u vezi s iskazom danim policiji 2003., kako se ne sjeća da li je u iskazu tada naveo da su za strijeljanje zarobljenika odgovorni Miroljub Vujović i Stanko Vujanović (zapovjednik teritorijalne obrane i njegov zamjenik protiv kojih je podignuta optužnica) i izvjesni Topola (dobrovoljac čiji identitet nije precizno naveden).

"O ubojstvima na Ovčari čuo sam kroz čaršijsku priču u kojoj su kao izvršitelji spomenuti 'Stanko, Miroljub, Bora i Topola'", rekao je u petak svjedok Savić.

On je rekao kako je poslije prestanka operacija u Vukovaru 19. studenog 1991. godine u krugu vojarne vidio četiri-pet vojnih prigradskih autobusa u kojima je bilo 10 do 20 ljudi.

"Autobuse je osiguravala vojna policija, a što je poslije s njima bilo i gdje su odvezeni ne znam "- rekao je Savić.

Saviću je predočen popis s imenima 260 nestalih, koji je haški tribunal dostavio sudskom vijeću, ali je on naglasio da u vojarni, gde je živio od početka borbi, među zarobljenicima evakuiranim iz bolnice nije vidio nikoga s te liste.

Izdvojio imena Draga Križana i Seada Šaškina, rekavši da je čuo kako su oni stradali u borbama .

Nakon saslušavanja spomenute dvojice svjedoka, branitelji okrivljenih Predraga Milojevića i Marka Ljuboje predložili su sudskom vijeću izuzeće tužitelja i zamjenika tužitelja za ratni zločin Vladimira Vukčevića i Dušana Kneževića zbog sumnje u njihovu nepristranost.

Suđenje se nastavlja 18. travnja .

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙