FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale uoči sastanka OPEC-a

LONDON, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak nakon što je Saudijska Arabija zatražila od članica OPEC-ada povećaju proizvodnju za pola milijuna barela dnevno kako bizaustavile nagli porast cijena energenata u svijetu.
LONDON, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što je Saudijska Arabija zatražila od članica OPEC-a da povećaju proizvodnju za pola milijuna barela dnevno kako bi zaustavile nagli porast cijena energenata u svijetu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 37 centi na 54,06 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 35 centi na 52,75 dolara.

Saudijski ministar za naftu Ali Naimi kazao je da bi OPEC na ovotjednom sastanku u iranskom gradu Isfahanu trebao povećati proizvodni plafon.

"Saudijska Arabija smatra da OPEC-ov proizvodni plafon treba biti prilagođen na predstojećem ministarskom sastanku za 500 tisuća barela dnevno", naglasio je Naimi.

Uoči odlaska na sastanak u Isfahanu predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed Fahd al-Ahmed al-Sabah također je izjavio da ne isključuje mogućnost da na sastanku u Iranu bude donesena odluka o povećanju oproizvodnje.

Neke se pak članice - poput Irana, Katara, Venezuele, Alžira i Indonezije zalažu za zadržavanje važećih proizvodnih kvota, tvrdeći da su zalihe više nego dovoljne za zadovoljavanje potražnje. "Imamo dovoljno nafte na tržištu", kazao je iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh.

Istraživanja proizvodnje u veljači pokazala su da 10 članica OPEC-a - uz iznimku Iraka - proizvodi 600 tisuća barela dnevno preko službenog limita od 27 milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙