FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik posvećen Josipu Siliću "Od fonetike do etike"

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Zbornik o sedamdesetogodišnjicijezikoslovca Josipa Silića "Od fonetike do etike", urednika IvePranjkovića, predstavio je danas zagrebački nakladnik Disput.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Zbornik o sedamdesetogodišnjici jezikoslovca Josipa Silića "Od fonetike do etike", urednika Ive Pranjkovića, predstavio je danas zagrebački nakladnik Disput.

O radovima u knjizi govorili su pročelnik Odsjeka za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Krešimir Nemec, recenzenti Stipe Botica i Anđela Frančić i urednik zbornika.

Silić je radio od 1961. do 2004. na Odsjeku za kroatistiku, napomenuo je Nemec i dodao kako taj Zbornik spaja struku i značaj profesora Silića.

"U Zbornik su uvršteni radovi procjena i interpretacije djela i djelovanja profesora Silića", rekao je Botica i dodao kako se "bez Silić ne može zamisliti hrvatsko jezikoslovlje od sedamdesetih godina do danas."

Frančićeva je napomenula kako "Zbornik progovara o hrvatskom jeziku i njegovu ustroju. U objavljenim radovima otkrivaju se do sada nepoznate stvari o jeziku", dodala je.

Silić se posebno ističe u teorijskom aspektu jezične problematike, napomenuo je Pranjković i dodao kako Silić razlikuje "jezik kao sustav od standardnoga jezika koji je uvjetovan sociolingvističkim kategorijama".

Knjiga "Od Fonetike do etike - Zbornik o sedamdesetogodišnjici prof. dr. Josipa Silića" (412 str.) podijeljena je u pet poglavlja.

Autori radova pišu skicu za portret profesora Silića, obrađuju pitanja fonetike, fonologije, ortografije, gramatike, povijesti jezika, grafolingvistike, leksikologije, terminologije, frazeologije, leksikografije, stilistike, tekstologije, standardologije i etike. Knjizi je na kraju pridodano kazalo imena.

Josip Silić (1934.) je umirovljeni profesor na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. Autor je više knjiga, u suautorstvu s Vladimirom Anićem sastavio je "Pravopisni priručnik hrvatskoga ili srpskoga jezika (1986.) koji je 2001. objavljen kao "Pravopis hrvatskoga jezika", a u suautorstvu s B. Ranilovićem i S. Batnožićem objavio je i "Hrvatski računalni pravopis" 1996.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙