FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga povijesnih rasprava fra Šimuna Milinovića

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Knjiga povijesnih rasprava fra ŠimunaMilinovića "Hrvatske uspomene iz Dalmacije" može se smatrati, kako je istaknuto na današnjem predstavljanju u Zagrebu, autorovim sabranimdjelima u kojima je pisao o temama koje će zaokupljati hrvatskupovijesnu znanost cijelo 20. stoljeće.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Knjiga povijesnih rasprava fra Šimuna Milinovića "Hrvatske uspomene iz Dalmacije" može se smatrati, kako je istaknuto na današnjem predstavljanju u Zagrebu, autorovim sabranim djelima u kojima je pisao o temama koje će zaokupljati hrvatsku povijesnu znanost cijelo 20. stoljeće.

Po riječima urednika knjige Zorana Velagića slabo je poznat povjesničarski rad fra Šimuna Milinovića, koji je bio sinjski profesor, svećenik i barski nadbiskup.

"Radi se o vrsnu i obrazovanu istraživaču, kojem je bilo neobično stalo do kulture i naroda kojem je pripadao", rekao je Velagić, dometnuvši kako je njegova ljubav prema čovjeku i narodu dolazila do izražaja i za vrijeme nadbiskupstva.

U prikupljenim radovima i člancima u knjizi "Hrvatske uspomene iz Dalmacije" (419 str.) Milinović piše o običajima, gradovima, prirodnim ljepotama, samostanima, hrvatskom jeziku, a posebno o glagoljici.

"Liepa i prastara predaja, da je sv. Jerolim stvorio Glagoljicu za svoj narod uznosila je narodni ponos svih Hrvata", piše Milinović u članku "Je li s. Jerolim izumitelj Glagoljici?"

Fra Šimun Milinović (1835.-1910.), profesor i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, a od 1886. barski nadbiskup, kako napominje fra Hrvatin Gabrijel Jurišić u Bibliografiji Milinovića, neobično je markantna osoba među hrvatskim kulturnim djelatnicima kraja 19. i na početku 20. stoljeća,

"Hrvatske uspomene iz Dalmacije" zajednički su izdali "Školska knjiga" i ogranak Matice hrvatske u Imotskom. Knjigu je priredio Milan Glibota, skupivši mnoge Milinovićeve članke i radove iz "Vijenca", "Vjesnika" Hrvatskoga areheološkog društva, "Hrvatskog učitelja" i "Narodnog lista".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙