FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Matešova knjiga "Zaneseni ribar - pastrve"

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Knjiga Antuna Mateša "Zaneseni ribar- Pastrve" predstavljena je večeras u Zagrebu na tribini "Hrvatskoslovo uživo".
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Knjiga Antuna Mateša "Zaneseni ribar - Pastrve" predstavljena je večeras u Zagrebu na tribini "Hrvatsko slovo uživo".

O knjizi su govorili ravnatelj Hrvatske kulturne zaklade Stjepan Šešelj, publicist i kolumnist Večernjega lista Milan Ivkošić i autor.

Knjiga je pisana na temelju zapažanja koji su se duboko zasijekli u autora, napomenuo je Šešelj i dodao kako je stilski pisana na tragu najboljih prošlostoljetnih hrvatskih putopisa.

Knjiga je spomenik ribi, ribiču i pastrvi, napomenuo je Ivkošić i dodao kako je Mateš u svom putopisu obišao područje koje je nekad obilazio talijanski putopisac Albero Fortis.

Patrva je stijeg oko kojeg sam pokušao ispričati priču o hrvatskom identitetu, istaknuo je Mateš.

Knjiga "Zaneseni ribar - Pastrve" obrađuje hrvatska imena pastrava, hrvatske endemske ribice kraškoga područja, otimanje hrvatskih imena, način na koji je Glavatica postala Mladicom, korijene rječnika Ivana Belostenca, probleme s identitetom starohrvatske crkvice Sv. Spasa na izvoru Cetine, kako je izvor Glavaš preimenovan u Vrelo četnik, analogiju s recentnom pojavom Sv. Save i Vuka Karadžića u Plaškom, prvi europski ekološki pokret u zagrebu 1890., strateške zaštite voda i o zaštiti hrvatskih endema.

Antun Mateš (1943.) je slikar i grafičar. Objavio je više grafičkih mapa, a među njima i mapu "U Zagrebu rođen".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙