FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Karavanićeva knjiga "Život neandertalca"

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik "Školska knjiga"predstavio je knjigu Ivora Karavanića "Život neandertalca" o kojoj sugovorili predsjednik nakladnikove Uprave Ante Žužul, arheolozi irecenzenti knjige Tihomila Težak-Gregl i Marin Zaninović.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik "Školska knjiga" predstavio je knjigu Ivora Karavanića "Život neandertalca" o kojoj su govorili predsjednik nakladnikove Uprave Ante Žužul, arheolozi i recenzenti knjige Tihomila Težak-Gregl i Marin Zaninović.

Doznadoh ovih dana iz novina kako sam ognjištar, rekao je Zaninović i dodao kako je ognjište jedan od najplemenitijih i najljepših pojmova.

Arheologija proučava ognjište, podsjetio je, dodavši kako je Karavanićeva knjiga pisana o našem neandertalcu na svjetskoj znanstvenoj razini.

"Nama danas prigovaraju da nismo Europa", izjavio je Zaninović, dodavši kako smo "mi na Hvaru gledali Sofokla dok je većina u toj Europi još sa sebe trijebila buhe".

"Nismo mi neki narod koji je nastao tek u 19. stoljeću", upozorava Zaninović i dodaje kako bi odricanje od vlastita nasljeđa bio hod unatrag.

Knjiga predstavlja neandertalca u svoj njegovoj cjelini, rekla je Težak-Gregl i dometnula kako je iz Karavanićeve knjige bjelodano da neandertalac nije nikakva nakaza, nego pravi čovjek, dodala je.

Žužul je napomenuo kako narod koji nema svijesti o sebi i svojoj prošlosti nema ni budućnosti.

Knjiga "Život neandertalca" (174 str.) u 16 poglavlja obrađuje život neandertalskoga čovjeka. Prva su poglavlja knjige posvećena ulozi arheologije i prapovijesti u istraživanju paleolitičkih nalazišta u Hrvatskoj, prije i za vrijeme neandertalca, okolišu, pojavi, sudbini, odlikama, staništima, kamenim, koštanim i drvenim rukotvorinama, pribavljanju hrane i prehrani, duhovnosti i simbolici, kulturnom kontekstu zadnjih neandertalaca, razdoblju nakon neandertalaca te različitostima između njih i modernoga čovjeka.

Na kraju knjige objavljen je pojmovnik, indeks i bibliografija.

Arheolog Ivor Karavanić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, istražuje život neandrtalaca, a postavio je i nekoliko izložaba o njihovu životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙