FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Antuna Šuljića "Za križem u slici i riječi"

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik Kršćanskasadašnjost predstavila je večeras na tribini "Književni petak" uZagrebu knjigu Antuna Šuljića "Za križem u slici i riječi: susreti sosorskim križnim putem", a nakon predstavljanja u Gradskoj knjižnicije otvorena izložba fotografija postaja križnoga puta iz Osorskekatedrale koje je snimio Darko Horvatić.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik Kršćanska sadašnjost predstavila je večeras na tribini "Književni petak" u Zagrebu knjigu Antuna Šuljića "Za križem u slici i riječi: susreti s osorskim križnim putem", a nakon predstavljanja u Gradskoj knjižnici je otvorena izložba fotografija postaja križnoga puta iz Osorske katedrale koje je snimio Darko Horvatić.

Uz slike križnoga puta iz Osorske katedrale koje je u svojoj knjizi objavio Antun Šuljić, na izložbi je postavljena i fotografija slike "Uskrsnuće" slikara Josipa Botterija Dinija.

O knjizi, štovanju križa, križu i križnim putovima u likovnim umjetnostima i književnosti govorili su teolog Adalbert Rebić, autor Antun Šuljić i profesorica Marijana Jakovljević.

Rebić je napomenuo kako se križ još prije kršćanstva javio u različitim religijama diljem tada poznatoga svijeta.

U kršćanstvu se postupno razvijalo štovanje križa, napomenuo je Rebić i dodao kako nakon proglašenja slobode, kršćanstvo u IV. stoljeću počinje otvoreno štovati križ.

Rebić je istaknuo kako je križ za pogane bio ludost, za židove sablazan jer nisu mogli zamisliti Mesijin završetak na njem, a za kršćane spasenje, posvećenje i otkupljenje.

Šuljić je napomenuo kako se štovanjem križa i Kristove muke u likovnim umjetnostima razvilo raspelo s Kristovim tijelom.

"Nakon povratka hodočasnika iz Svete zemlje počinju se graditi križni putovi", istaknuo je Šuljić i dodao kako je u početku broj postaja križnoga puta ovisio o onima koji su ih gradili.

"U prvoj polovici 17. stoljeća kodificirano je 14 postaja križnoga puta", dodao je Šuljić.

Jakovljević je napomenula kako je nastao problem kako slike suvremenoga križnoga puta koje je oslikalo više različitih autora uklopiti u ambijent renesansne Osorske katedrale.

Nakon što je utemeljeno povjerenstvo, na čijem je čelu bio Šuljić, slike su križnoga puta postavljene u katedralu, istaknula je Jakovljević i dodala kako je uz te slike Šuljić napisao tekst za svaku postaju. Sve je to na kraju objavio u svojoj knjizi, dodala je.

Svećenik Anton Šuljić je ravnatelj Informativne katoličke agencije - IKA. Osim što je povjesničar umjetnosti, on je i autor mnogih pjesama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙