FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Žižekova knjiga "Irak: posuđeni čajnik"

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - "Irak: posuđeni čajnik" naziv jeknjige Slavoja Žižeka u kojoj taj poznati slovenski filozof promišljaodgovore na pitanje o ideološkoj i političkoj pozadini napada na Irak.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - "Irak: posuđeni čajnik" naziv je knjige Slavoja Žižeka u kojoj taj poznati slovenski filozof promišlja odgovore na pitanje o ideološkoj i političkoj pozadini napada na Irak.

U knjizi Naklade "Ljevak" Žižek razotkriva pozadinu rata u Iraku, govori o Bushevoj vladavini, vezama između Saddama Husseina i Al-Qa'ide, (ne)pronađenom oružju za masovno uništenje, novom svjetskom poretku i dominaciji SAD-a te o izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je na predstavljanju urednik knjige Kristijan Vujičić.

Žižek prigovara Sloveniji da se slijepo vezala uz NATO, a o Hrvatskoj govori sa simpatijama, a kao pozitivan lik vidi sutkinju Iku Šarić u slučaju suđenja Mirku Norcu, kaže Vujičić.

Vanjskopolitička novinarka HRT-a Mirjana Rakić kazala je kako je knjiga pisana popularno, te da je namijenjena širokom krugu čitateljstva. Žižek, među ostalim, analizira što se dogodilo ulaskom stranih postrojba u Irak, postavivši tezu o mogućem ujedinjavanju fundamentalnih postrojba i stvaranju muslimanske internacionale.

Rakić kaže da Žižek stavlja Ameriku u kontekst "pretjerane demokracije", kada netko svoj cilj i ideologiju opravdava na način da drugoga počinje ograničavati.

Iračanima je prije bilo bolje jer su imali vodu i struju i nitko ih nije raznosio bombama, rekla je Rakić.

Autor pogovora Žarko Paić ocjenjuje da rat u Iraku nije samo referendum američke moći, već rat protiv koncepta Drugoga koji se vodi u ime ideologije Drugog - kulturalnih razlika, ljudskih prava i sloboda.

Krajnji cilj "opravdanog rata" nije ni islamski fundamentalizam, niti zagovor demokratizacije, već je cilj unutar same Amerike i to projekti prevladavanja neoliberalizma u ekonomiji i politici.

Naziv knjige stari je vic o posuđenom čajniku koji je citirao Freud - nikada nisam posudio čajnik - vratio sam ti ga neoštećenog i čajnik je već bio oštećen.

Ta je ista nekonzistentnost, tvrdi Žižek u knjizi, karakterizirala opravdanje napada na Irak kojom se vezu Saddamova režima i Al-Qa'ide htjelo pretvoriti u prijetnju režima jednoj regiji, a onda i u prijetnju oružjem za masovno uništenje čitavom svijetu. Kada nije pronađeno to oružje, našli su se drugi dobri razlozi u prilog svrgavanju tiranina kao što je Saddam, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙