FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić pozdravio je najavu Glavnog štrajkaškog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) da sutra na izvanrednoj Skupštini predloži privremeni prekid štrajka do odluke Vrhovnog suda i započne pregovore s Vladom. Upitan ima li pripremljen neki konkretni prijedlog za Hrvatki liječnički sindikat, Ljubičić je rekao da su liječnici, kada su materijalna prava u pitanju, dobili ono što je Vlada mogla dati, ali da je spreman s njihovim predstavnicima razgovarati o ostalim cehovskim pitanjima kako bi se riješio status liječničke struke. Prema podacima Ministarstva zdravstva, štrajk se danas u bolnicama odvija u jednakom opsegu kao i jučer, što znači da se pruža oko 85 posto traženih usluga.

ZAGREB - Glavni štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) predložit će sutra izvanrednoj Skupštini sindikata privremeni prekid štrajka do odluke Vrhovnog suda o njegovoj zabrani, najavio je u utorak predsjednik HLS-a Ivica Babić. Ocijenio je da bi to bio razuman 'time out' do odluke Vrhovnog suda koji bi socijalnim partnerima dao mogućnost da postignu dogovor. Babić je kazao da se do odluke izvanredne Skupštine, koja započinje sutra u podne, štrajk nastavlja kao i do sada, tj. da liječnici, radeći kao u dane vikenda i blagdana, primaju samo hitne pacijente.

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost dao je pozitivnu ocjenu izvješćima o radu sigurnosnih službi u prošloj godini, a od ravnatelja službi zatražio da spriječe i sankcioniraju svako 'curenje' tajnih podataka. Nakon trosatne sjednice, koja je bila zatvorena za javnost, predsjednik Odbora Ivan Jarnjak novinarima je rekao da je i lani zabilježen "odljev" dokumenata s oznakom tajnosti, zbog čega je od ravnatelja službi (POA-e, OA-e, i VSA-e) te drugih državnih tijela zatraženo da spriječe i sankcioniraju takve slučajeve. Jarnjak je izvijestio da je identificirana jedna osoba koja je 'dilala' dokumente iz POA-e, te da će, utvrdi li se postojanje kaznenog djela, slučaj preuzeti Državno odvjetništvo.

ZAGREB - Hrvatska neće mijenjati Uredbu o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica za sport i razonodu u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Hrvatske, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta komentirajući ocjene Njemačkog autokluba-ADAC, po kojemu će primjena te uredbe naštetiti razvoju nautičkog turizma u Hrvatskoj. Kalmeta je rekao i da ne vjeruje da će turisti/nautičari otići iz hrvatskog Jadrana, jer, kako kaže, drugdje nemaju ono što im Hrvatska, kao nautički biser, nudi.

OSIJEK - Županijski odbor HDZ-a i Županijsko vijeće HSLS-a Osječko-baranjske županije sporazumjeli su se o predizbornoj koaliciji na idućim izborima za Županijsku skupštinu, preporučivši to i svojim gradskim i općinskim ograncima, izvijestili su danas predsjednici županijskog HDZ-a i HSLS-a Branimir Glavaš i Zdravko Vukić. Glavaš je na konferenciji za novinstvo rekao kako će pojedinosti suradnje utvrditi međustranačkim sporazumom, ali da će najvjerojatnije on biti nositelj i županijske i osječke gradske liste.

ZAGREB - Predsjednici đakovačkog SDP-a, HNS-a i HSS-a Zoran Vinković, Matija Marinović i Krunoslav Filipović potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na iduće lokalne izbore za Gradsko vijeće, izvijestili su danas na konferenciji za novinstvo. Te tri stranke s HSLS-om sada obnašaju vlast u gradu, a očekuju pobjedu na izborima i nastavak obnašanja gradske vlasti. Nositelj koalicijske liste i gradonačelnički kandidat SDP-a, HNS-a i HSS-a je Zoran Vinković (SDP), sadašnji gradonačelnik.

ŠIBENIK - Šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić bit će na idućim lokalnim izborima nositeljica liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za šibensko Gradsko vijeće, najavljeno je danas na konferenciji za novinstvo Gradskog odbora HDZ-a. Predsjednik Gradskog odbora Tomislav Ninić kazao je kako će imena ostalih HDZ-ovih kandidata biti poznata potkraj sljedećeg tjedna kad istječe rok za predaju lista.

PULA - Predizborni sporazum o zajedničkom nastupu na skorašnjim lokalnim izborima za Skupštinu Istarske županije potpisali su danas u Puli čelnici SDP-a Istarske županije i predstavnici Saveza antifašističkih boraca (SAB) Istre. Savez antifašističkih borca će na listi SDP-a za istarsku županijsku Skupštinu imati dva kandidata - Brunu Božića te Livia Blaškovića. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Istarske županije Miho Valić izrazio je zadovoljstvo što je ta udruga i sa SDP-a, kao i nedavno s IDS-om, potpisala predizborni sporazum.

SPLIT - Predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Petar Baranović izjavio je danas u Splitu da su ribari nezadovoljni odnosom države prema njima, ocijenivši kako javni natječaj za obnovu i osuvremenjenje ribarskog brodovlja pogoduje velikim i bogatim ribarskim poduzećima, a zanemaruje gotovo 3000 ribara, jer ne mogu sudjelovati u državnom programu sufinanciranja izgradnje nacionalne ribarske flote. "Ako ribar želi nabaviti nov brod od 24 metra, koji stoji oko milijun eura, mora imati sto tisuća eura, što većina hrvatskih ribara nema, za razliku od bogatih tvornica sardina ili manjega broja bogatih i povlaštenih ribara, koji se mogu uključiti u taj program", kazao je Baranović.

OSIJEK - Sindikalna košarica za četveročlanu radničku obitelj na području Slavonije i Baranje u ožujku je iznosila 5.403 kune, a s prosječno isplaćenom plaćom u regiji, od 3.406 kuna, moglo se pokriti 63 posto životnih troškova, odnosno troškove za 19 dana u mjesecu, izvijestio je danas osječki Regionalni ured Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Prema podacima SSSH košarica sa četveročlanu obitelj u podstanarskom statusu prošloga je mjeseca iznosila 6.783 kune, a prosječno isplaćena plaća u regiji bila je dostatna za pokriće 50,22 posto životnih troškova, ili za 15 dana u mjesecu.

PULA - Prva Istarska enciklopedija predstavljena je danas na konferenciji za novinare u Puli. Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je da je u toj enciklopediji "cijela Istra, njezina prošlost i povijest, njezina sadašnjost, a iz nje se može zaključiti i koja će biti budućnost Istre". Zahvalio se svim autorima i Leksikografskom zavodu što njihovom zaslugom, kako je rekao, "Istra ima danas nešto što niti jedna županija u Hrvatskoj nema", a prema njegovim saznanjima regionalnu enciklopediju nema niti jedna europska regija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙