FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuzi u inspekcijskom pregledu Hrvatske kopnene vojske

KARLOVAC, 30. ožujka 2005. (Hina) - Četveročlana ekipa Oružanih snagaRepublike Francuske u dvodnevnom inspekcijskom pregledu obišla jedanas Zapovjedništvo Hrvatske kopnena vojske (HkoV) u Karlovcu.
KARLOVAC, 30. ožujka 2005. (Hina) - Četveročlana ekipa Oružanih snaga Republike Francuske u dvodnevnom inspekcijskom pregledu obišla je danas Zapovjedništvo Hrvatske kopnena vojske (HkoV) u Karlovcu.

Nakon susreta s časnicima i predavanja voditelj inspekcijskog tima bojnik Maj Zwilling rekao je da je zadovoljan do sada viđenim. Najavio je da danas još slijedi helikopterski let do Zadra radi provjere teritorija iz zraka, a sutra će biti motorizirana inspekcija kopnom na širem području oko Knina.

Pukovnik Marijan Jozić, djelatnik Službe za nadzor naoružanja Ministarstva obrane, rekao je da se inspekcija temelji na "Bečkom dokumentu '99" i ima za cilj izgradnju mjera povjerenja i sigurnosti u Europi, tako da će francuski inspektori između ostalog provjeriti događaju li se u sklopu HkoV aktivnosti koje možda nisu, a trebale bi biti prijavljene u Beču. "Zato ćemo danas letom od 180 kilometara na sat do 200 metara visine od tla preletjeti područja inspekcije da se uvjerimo da nema neprijavljenih aktivnosti", rekao je pukovnik Jozić prije početka leta iznad Gorskog kotara, Like i Dalmacije. Pojasnio je također da će inspektori razgovarati s časnicima od najviših zapovjedništava, do onih u 1. gardijskoj i 4. gardijskoj brigadi.

Bečkim dokumentom '99 OESS je nastojao unaprijediti međusobno povjerenje i odbaciti moguće međusobne sumnje zemalja članica o određenim vojnim aktivnostima čime se proširuje otvorenost i transparentnost.

Nakon razgovora s inspektorima brigadni general Dragutin Repinc, načelnik stožera Zapovjedništva HkoV, rekao je da su, osim općih podataka o broju topova u skladištima, inspektori najviše interesa iskazali za naoružanje pričuve. "Od specifičnih tema najviše su inzistirali na pitanjima pričuve, te što će biti s naoružanjem i opremom pričuve nakon što je prošle godine odlukom predsjednika Republike ukinuta B pričuva s petogodišnjim ciklusom obuke. Rekao sam im da je ta oprema toliko nagrižena hrđom da se ne može prebaciti u aktivne snage, te će se ili prodati ili otpisati", rekao je Repinc.

Inspektore je zanimala i predstojeća transformacija obuke ročnog kadra, a Repinc je rekao da Hrvatska ide "prema ukidanju obaveznog služenja vojnog roka, ali još nije precizirano kada će se to dogoditi, pa za sada idemo na prijelazno rješenje da se vojni rok služi dobrovoljno". Pojasnio je također da je svakodnevno sve veći interes za civilno služenje vojnog roka, a obuka ročnika se nastavlja s dvostrukim ciljem - da se osobe koje to žele pripreme za obranu u slučaju potrebe, te da im obuka bude mogućnost da, ako se pokažu dobrim, uđu u sastav djelatnih snaga ili ugovorne pričuve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙