FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić je na konferenciji za novinare, komentirajući današnji štrajk liječnika u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, kazao da su se liječnici danas cehovski solidarizirali sa štrajkom, ali su pacijentima pružili više od 85 posto traženih usluga. Ljubičić je ocijenio da je to dokaz da se liječnici nisu svrstali ni na stranu Hrvatskog liječničkog sindikata, niti Ministarstva zdravstva, nego građana. Još jednom je pozvao predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivicu Babića na prekid štrajka i pregovore.

ŠIBENIK - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je danas da će, ako ne bude nepredviđenih problema dionica autoceste Zagreb-Split od Pirovca do Vrpolja, tunel Mala Kapela, kao i cijela autocesta biti pušteni u promet kako je i planirano do 30. lipnja. Kalmeta je to novinarima izjavio na gradilištu u Bilicama kod Šibenika, a prije toga je zajedno s predsjednikom Uprave Hrvatskih autocesta Mariom Crnjkom obišao dionicu autoceste Vrpolje-Pirovac, vijadukt Drage, mostove preko Krke i Guduče te tunel Mala Kapela. Crnjak je naglasio da "Viadukt" i "Dalekovod", s kooperantima u tunelu Mala Kapela rade punim tempom i da se u cijelosti uklapaju u rokove dovršetka auto-ceste.

MALA KAPELA - Za večeras najavljeno prosvjedno zatvaranje tunela Mala Kapela odgođeno je zbog obećanja ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete kako će učiniti sve da Hrvatske autoceste, uz odobrenje Vlade, plate radnicima tvrtke Coopcostruttori zaostale plaće u iznosu od oko tri milijuna kuna, te da se nađe rješenje i za oko 35 milijuna kuna neisplaćenih potraživanja nekoliko hrvatskih tvrtki, podizvođača radova za Coopcostruttori, potvrđeno je večeras iz tog Ministarstva. Po riječima predsjednika uprave Hrvatskih autocesta Maria Crnjaka sud u talijanskom gradu Ferrari riješio je sudski spor u korist Hrvatskih autocesta, te je danas aktivirana garancija od oko 45 milijuna kuna.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivan Mravak kazao je da je Hrvatska elektroprivreda prošlu godinu završila s neto dobiti od 439 milijuna kuna, uskoro kreće u izgradnju dvaju novih elektroenergetskih objekta, ali za sada ne namjerava tražiti povećanje cijena električne energije. Mravak je kazao da za će se za gradnju dvaju novih objekta - bloka L u Termoelektrani-toplani Zagreb i hidroelektrane Lešće, ukupne vrijednosti 137,6 milijuna eura, koristit dijelom vlastita, a dijelom kreditna sredstva, pa u ovom trenutku nema potrebe za promjenom cijene. No, Mravak napominje da je buduća kretanja i mogućnost poskupljenja struje teško predvidjeti s obzirom na stanje na tržištu energenata i rast cijena ugljena i mazuta, te pitanja izgradnje novih objekata.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najavio je da će hrvatska Vlada tek najesen razmotriti treba li ukinuti potpunu zabranu alkohola u krvi vozača. Ocijenio je da bi mijenjanje te odredbe sada, pred lokalne izbore, bilo demagoški i moglo bi se protumačiti kao ulizivanje biračima. Kaže i kako pouzdano zna da će Vlada tek nakon godinu dana primjene zakona o nula promila procijeniti u kojoj je mjeri to utjecao na smanjenje smrtnosti na cestama, te da će na temelju toga procijeniti i treba li ukinuti tu odredbu. Potpuna zabrana uživanja alkohola najvjerojatnije će ostati za mlade vozače.

PULA - Predsjednici Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić i Talijanske unije Maurizio Tremul danas su na konferenciji za novinare u Puli najavili suradnju uoči idućih lokalnih izbora. Po Jakovčićevim riječima to je, zapravo, nastavak plodne suradnje koja traje od 1993. i koja je dosegnula vrhunac proglašenjem dvojezičnosti u Istarskoj županiji. Čelnik Talijanske unije Tremul rekao je kako je "IDS provjeren partner i kad je riječ o zaštiti prava talijanske autohtone nacionalne zajednice kao i u zajedničkim projektima i programima europske naravi".

SPLIT - Oko 14 sati počelo je rušenje bespravno izgrađena dijela poslovno-stambene zgrade Lazarice u Splitu, u skladu s rješenjem i nalogom Ministarstva graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja. Mali bageri s hidrauličnim čekićem i kliještima, koji su prošli tjedan podignuti na zgradu, počeli su rušiti, t.j. uklanjati bespravno izgrađene katove. Neslužbeno se doznaje da bi rušenje "viška katova", najvjerojatnije triju, trebalo trajati najmanje dva mjeseca, no službene obavijesti iz Ministarstva o tome nema.

SPLIT/IMOTSKI - Kod zaseoka Lovrinčevići u općini Zagvozd, kod Imotskoga, pronađena je masovna grobnica sa 17 ljudskih kostura vezanih žicom, od kojih su najmanje osmorica, prema prikupljenim saznanjima, franjevci iz samostana na Širokom Brijegu u BiH, a koje su ubili partizani krajem Drugog svjetskog rata, doznaje se danas od općinskog načelnika Boženka Dedića. Uz neke kosture pronađeni su ostatci krunica i olovaka što, zajedno s ostacima odjeće, upućuje na to da je riječ o fratrima sa Širokog Brijega. Od 17 pronađenih ljudskih ostataka osam pripada fratrima, a ostalo su civili čiji identitet tek treba utvrditi, rekao je načelnik Dedić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙