FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Tročlana radna skupina do srijede bi trebala izraditi nacrt saborske deklaracije o antifašizmu, a današnja rasprava o tome je prekinuta. Takav dogovor predstavnika zastupničkih klubova, glasovanjem je potvrdio Hrvatski sabor. Predstavnici klubova na trosatnom su sastanku, bez HSP-ovaca, dogovorili da u radnu skupinu uđu predstavnici predlagatelja - IDS-a i SDP-a Valter Poropat i Antun Vujić te Ivan Jarnjak u ime HDZ-a, izvjestio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Kad skupina završi posao, tekst deklaracije razmotrit će se na sastanku predstavnika svih klubova zastupnika, kako bi se dokument pokušao donijeti konsenzusom, a Sabor na taj način uključio u obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad fašizmom 9. svibnja.

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić otkazao je popodnevni sastanak s predsjednikom Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivicom Babićem u vezi s općim štrajkom liječnika najavljenim za ponedjeljak, 11. travnja. Ljubičić je izjavio da razlog sastanka s Babićem nisu bili pregovori o štrajku, već da mu je htio predati pismeni zahtjev da se u štrajku izostave djeca, invalidi i umirovljenici čije su udruge to ovih dana zatražile. Ministar je izvijestio kako je danas ravnateljima svih bolnica dostavio odluku po kojoj su svi doktori medicine i stomatologije obvezni za vrijeme štrajka obavljati osnovne preglede i potrebnu dijagnostiku kako bi se u pacijenata isključila sva moguća hitna stanja.

ZAGREB - U prva tri mjeseca ove godine smanjen je broj stradalih i poginulih te ukupan broj nesreća na hrvatskim prometnicama, što, po ocjeni MUP-ovih čelnika prometne policije, svjedoči o uspjehu postroženog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u prvom su kvartalu ove godine smanjene za više od četvrtinu, dok je 13 posto manje nesreća s poginulima u odnosu na prva tri mjeseca 2004. Broj prometnih nesreća smanjen je za čak 40 posto, što opovrgava napise u nekim medijima o kritičnom stanju na hrvatskim cestama, kazao je načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u Rajko Horvat.

ZAGREB - Državna tajnica Ministarstva financija Martina Dalić u Poreču je izjavila da je konsolidacija javnih financija važan element budućeg gospodarskog razvoja zemlje, a na području fiskalne politike morat će se učiniti napori za smanjivanje javnog sektora, čiji je udio u BDP-u jedan od najviših u Europi. Govoreći na Financijskoj konferenciji koja se održava pod nazivom "Suvremena financijska praksa", Dalić je najavila da će na jesen u proceduru novi zakon o investicijskim fondovima, te da Ministarstvo financija radi na projektu objedinjavanja nadzora nad nebankarskim sustavom.

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i zagrebački Ekonomski fakultet potpisali su dana ugovor o izradi studije moguće privatizacije državnog brodara Jadrolinije, koja bi trebala biti gotova u rujnu, a stajat će nešto više od milijun kuna. Ministar Božidar Kalmeta kazao je da je odlučeno izraditi studiju "Koncepcija i prijedlog moguće privatizacije Jadrolinije" jer se tu tvrtku mora pripremiti za tržišno poslovanje u okviru domaće i strane konkurencije kada Hrvatska bude članica Europske unije.

RIJEKA - Primorsko-goransko županijsko Poglavarstvo danas se usprotivilo uvođenju koncesija na državnim brodskim linijama te privatizaciji najvećeg domaćeg putničkog brodara "Jadrolinije. Na sjednici županijskog Poglavarstva istaknuto je da bi uvođenje koncesionara i konkurencije moglo štetiti Jadroliniji i povezivanju otoka i kopna, te da "Jadrolinija" treba ostati jedinstveno poduzeće.

ZAGREB - Hrvatski školski sindikat Preporod drži da je predloženi Program razvoja odgoja i obrazovanja Hrvatske od 2005. do 2010. Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa "nepotreban, neozbiljan, depresivan i konfliktan" dokument pa stoga predlaže Vladi da ga odbaci i zatraži izradu novog programa. Predsjednik Preporoda Željko Stipić na današnjoj je konferenciji za novinare rekao kako taj dokument obiluje neskladom želja i neprimjerenošću financijskih sredstava. Napominje kako se u dokumentu nigdje ne spominje sanacija postojećeg stanja, bez čega se ne može riješiti nijedan značajniji problem.

ZAGREB - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) pozvao je danas građane da ne pale vatru na minski sumnjivim područjima, upozorivši ih da tako ne će očistiti zemlju od mina, ali da može biti pogibeljno za život. Hrvatski centar za razminiranje upozorava i da paljenje korova na minski sumnjivim područjima otežava i rad pirotehničara u razminiranju. "Vatrom se ne mogu uništiti minsko-ekspolizivna sredstva, koja se u većini slučajeva izobliče od topline, a tek pokoje eksplodira", napominju u Hrvatskom centru za razminiranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙