FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Matkovićeva knjiga i Zbornik

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Knjiga povjesničara Hrvoja Matkovića"Studije iz novije hrvatske povijesti" i "Zbornik u čast HrvojaMatkovića u povodu 80. godine života" predstavljeni su danas uZagrebu.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Knjiga povjesničara Hrvoja Matkovića "Studije iz novije hrvatske povijesti" i "Zbornik u čast Hrvoja Matkovića u povodu 80. godine života" predstavljeni su danas u Zagrebu.

O knjigama i Matkovićevu znanstvenom radu govorili su povjesničari Dragutin Pavličević, Mira Kolar, Zlatko Matijević i Stjepan Matković.

Matković je znanstveno djelatan više od 50 godina, napomenuo je Pavličević i dodao kako je bio ponajbolji profesor, predavač i metodičar.

Matković istražuje građansku komponentu hrvatskoga društva, rekla je Kolar napomenuvši da i njegova knjiga pokazuje način kako misli povjesničar političke povijesti.

Knjigu "Studije iz novije hrvatske povijesti" (495 str.) objavio je zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga.

Sastavljena je od radova podijeljenih u pet poglavlja u kojima Matković piše o djelovanju hrvatskih političkih stranaka, Stjepanu Radiću, hrvatskim političarima i drugim različitim temama. U zadnje poglavlje uvrštena je povijesna građa. U uvodnom dijelu knjige autor je objavio "Kratki pregled hrvatske političke povijesti 20. stoljeća. Na kraju knjige objavljena je bibliografija autorovih radova i kazalo imena.

"Zbornik u čast Hrvoja Matkovića" (402 str.) uredio je Stjepan Matković, a objavili Hrvatski studiji. U prvom dijelu Zbornika tiskan je Matkovićev životopis i bibliografija, a u drugom dijelu članci i ogledi.

U "Zborniku" su radove objavili Dragitin Pavličević, Marin Mihanović, Stjepan Matković, Ljubomir Antić, Nikica Barić, Ivica Golec, Bosiljka Janjatović, Jere Jareb, Mario Jareb, Mira Kolar, Margareta Matijević, Zlatko Matijević, Franko Mirošević, Ivica Miškulin, Dragutin Pavličević, Ivo Rendić-Miočević, Katarina Spehnjak, Petar Strčić, Tonči Šitin i Ivica Zvonar.

Hrvoje Matković (1923.) se bavi istraživanjem hrvatske povijesti 20. stoljeća. Objavio je više knjiga, a među njima, "Povijest Nezavisne Države Hrvatske", "Povijest Hrvatske seljačke stranke", "Suvremena politička povijest Hrvatske" i "Povijest Jugoslavije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙