FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

POREČ - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako ne vjeruje da će se odbjegli general Ante Gotovina staviti na raspolaganje Haaškom sudu. "Da je htio pokazati svoje domoljublje to je već odavno mogao učiniti", rekao je Mesić novinarima u Poreču. Predsjednik Republike je uvjeren da će Gotovinini savjetnici i odvjetnici i dalje tražiti političke i druge poene. U pojavi Gotovininih plakata diljem Hrvatske Mesić vidi dobro financirano organizirano djelovanje. U prilog tomu napomenuo je kako je i kardinal Josip Bozanić u svom uskršnjem obraćanju rekao "da se na takav način ne može riješiti niti jedno pitanje, pa niti pitanje generala Gotovine". Komentirajući smjenu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predsjednik Mesić je kazao kako nema pravo komentirati ono što se događa u susjednim zemljama naročito kada se radi o pravosuđu ili o nositeljima najviših državnih funkcija.

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su danas predloženu ratifikaciju dodatnog protokola uz Kazneno-pravnu konvenciju o korupciji, kojim se pospješuje suradnja svih država potpisnica u međunarodnoj borbi protiv korupcije, ali i upozorili da se na suzbijanju korupcije ne čini gotovo ništa. Klubovi su istaknuli da svođenje mjera borbe protiv korupcije na donošenje zakona i prihvaćanje međunarodnih sporazuma neće doprinijeti suzbijanju te, kako su kazali, 'rak rane' hrvatskog društva.

ZAGREB - Hrvatskoj treba državna agro banka koja će financirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, npr. kod kupovine zemljišta, istaknulo je danas više oporbenih klubova zastupnika u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Izmjene, kroz koje Vlada želi ubrzati privatizaciju, odnosno prodaju, zakup i koncesiju državnog poljoprivrednog zemljišta, dobile su potporu klubova HSP-a, IDS-a i HSS-a koji vjeruju da će se tako napraviti pozitivni pomaci - okrupniti sitni posjedi, zaživjeti tržište poljoprivrednog zemljišta te smanjiti uvoz.

POREČ - Bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi na današnjoj je svečanoj sjednici istarske Županijske skupštine, održanoj u Poreču u povodu Dana istarskog Statuta, proglašen prvim počasnim građaninom Istarske županije. U obrazloženju se kaže da je Prodi svojim zalaganjem štitio ljudska prava, međunacionalne, međuetničke i međukonfesionalne, te duhovne i etičke vrijednosti, a koje su ugrađene u Statut Istarske županije. Ujedno, kazao je predsjednik skupštine Stevo Žufić, svojim posjetom Istri pridonio je ugledu te županije i proširenju europskog kruga njezinih prijatelja, a pritom je snažno podupro Hrvatsku na njezinu putu u članstvo EU. Zahvalivši na uručenoj mu povelji i zlatniku Istarske županije, Romano Prodi izrazio je uvjerenost da će do početka ljeta početi pregovori o ulasku Hrvatske u EU.

ZAGREB - Zastupnici HSLS pozvali su danas Vladu i premijera Ivu Sanadera da izvijeste javnost što Vlada čini na pokretanju hrvatskog gospodarstva, smanjenju nezaposlenosti i o drugim mjerama te da rješavanjem tih pitanja istrgnu zemlju iz letargije nastale odgodom pregovora s EU 17. ožujka. Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru čelnici HSLS-a Ivan Čehok i Đurđa Adlešić upozorili su da je odgoda pregovora na Vladu, parlamentarnu većinu, ali i oporbu, djelovala depresivno, da se stječe dojam kako je sve zamrlo, zbog čega je, ističu, potrebno probuditi Hrvatsku. Čehok najgorom posljedicom letargije drži, kako kaže, Vladino neozbiljno shvaćanje lokalne samouprave, iako su, upozorava, lokalni izbori pred vratima.

DUBROVNIK - Dubravka Šuica bit će nositeljica liste HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima i kandidatkinja za gradonačelnicu grada Dubrovnika - jednoglasno su odlučili članovi Gradskog odbora HDZ-a, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Dubrovniku. Obrazlažući odluku, potpredsjednik dubrovačkog HDZ-a Antun Kisić rekao je kako članovi Gradskog odbora HDZ-a smatraju da je Dubravka Šuica kao gradonačelnica pokazala u proteklom razdoblju veliko umijeće i političku širinu u upravljanju gradom te da je, unatoč složenim političkim problemima, uspješno privela svoj mandat kraju.

ZAGREB - Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer je na današnjoj redovitoj Skupštini Matice istaknuo da su usvajanje Zakona o umirovljeničkom fondu i provedba sporazuma između Vlade i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) najvažniji zadaci koji stoje pred umirovljeničkim udrugama. Lokmer je podsjetio da su Hrvatska stranka umirovljenika i koordinacija umirovljeničkih udruga prije nekoliko dana zatražili da Vlada do 15. travnja uputi u saborsku proceduru prijedlog Zakona o umirovljeničkom fondu, što znači da se do tada mora pojedinačnim izračunom duga utvrditi i ukupan dug prema umirovljenicima. Istaknuo je da je unos u fond vrijednosnica koje zaista imaju svoju burzovnu vrijednost najvažnije pitanje koje treba urediti zakonom, kako bi umirovljenici bili obeštećeni.

ZAGREB - Koalicija "Istina je" zagrebačkih ogranaka Hrvatskog bloka, Zagorske demokratske stranke i AG Zagrebačke stranke predstavila je danas deklaraciju u kojoj navode razloge zašto na predstojećim lokalnim izborima treba smijeniti aktualnu zagrebačku vlast. Zastupnik Hrvatskog bloka u Zagrebačkoj gradskoj skupštini Tomislav Jelić na konferenciji za novinare na Trgu Bana Jelačića pročitao je deklaraciju u kojoj se u devet točaka ističe da je sadašnja vladajuća koalicija SDP-a i HNS-a u Gradu Zagrebu češće služila neopravdanom bogaćenju "svojih ljudi" nego unaprjeđenju zajedničkog dobra Zagreba i njegovih građana. U deklaraciji stoji da je gradska vlast jeftino prodavala svoju, a skupo kupovala tuđu imovinu te se spominju afere poput Nanbudo instituta, u koju je bio upleten Srećko Ferenčak, i nekretnina Zdravka Mamića, poduzetnika i donedavna izvršnog dopredsjednik nogometnog kluba Dinamo.

ZAGREB - Zagrebačka policija potvrdila je danas da je Nikola Petrač, 24-godišnji sin odbjeglog Hrvoja Petrača, prije gotovo tri tjedna prekršajno i kazneno prijavljen jer je u zagrebačkoj Zračnoj luci pokušao ući u zrakoplov Croatia Airlinesa s pištoljem za koji nema dozvolu. Glasnogovornica policije Gordana Vulama izvijestila je da je pištolj Walter sa spremnikom i streljivom pronađen u njegovoj prtljazi 11. ožujka na međunarodnom terminalu tijekom uobičajenog rendgenskog pregleda prije ulaska u zrakoplov. Petrač, koji je trebao putovati u Zuerich, nema dozvolu za držanje i nošenje oružja, pa mu je pištolj oduzet, a on je kazneno prijavljen zbog pokušaj ugrožavanja sigurnosti međunarodnog zračnog prometa i prekršajno zbog ilegalnog posjedovanja oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙