FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Sjeverna Amerika"

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnici Kršćanskasadašnjost i Glas koncila predstavili su danas u Zagrebu knjigu opohodima kardinala Franje Kuharića hrvatskim iseljenicima "KardinalKuharić u hrvatskom iseljeništvu - Sjeverna Amerika".
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnici Kršćanska sadašnjost i Glas koncila predstavili su danas u Zagrebu knjigu o pohodima kardinala Franje Kuharića hrvatskim iseljenicima "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Sjeverna Amerika".

Knjigu je kao četvrti svezak svoga petoknjižja priredio mons. Vladimir Stanković.

O knjizi su govorili vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, novoimenovani pomoćni biskup Valentin Pozaić, a okupljenima se obratio i pomoćni biskup zagrebački mons. Josip Mrzljak.

Mons. Jezerinac podsjetio je kako je kardinal Kuharić bio posebno omiljen među hrvatskim iseljenicima zbog svojih nastojanja u premošćivanju jaza između iseljene i domovinske Hrvatske.

"Tijekom sedam desetljeća nacionalnih poniženja tornjevi zagrebačke katedrale često su bili jedini svjetionici," napomenuo je Jezerinac i dodao kako još i danas neki pokušavaju blatiti hrvatsko iseljeništvo.

"Iseljena Hrvatska je sastavni dio Domovine i ona se pokazala i dokazala u Domovinskom ratu", rekao je mons. Jazerinac.

Pomoćni biskup Pozaić kazao je kako su na udaru jugoslavenskih vlasti posebno bili hrvatski iseljenici.

"Dovoljno je pogledati Beogradski protokol iz 1966. godine pa da se vidi taj pritisak na hrvatsko iseljeništvo, a taj pritisak nije jenjavao sve do demokratskih izbora", naglasio je.

Mons. Vladimir Stanković zbog bolesti nije mogao nazočiti predstavljanju knjige.

Skup je svojim pjesmama pratio zbor "Vox Cordi" kojim je ravnala sestra Vlasta Tkalec.

Knjiga "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Sjeverna Amerika" (416 str.) podijeljena je u deset poglavlja, a objavljuje povijest hrvatskoga iseljavanja u Sjevernu Ameriku, izvješća o posjetu nadbiskupa i kardinala Kuharića SAD-u i Kanadi 1970., 1976., 1984, 1985., i 1988., 1990., 1991., 1994., i 1996. godine, neka važna pisma i popis hrvatskih katoličkih župa i misija u SAD-u i Kanadi.

Uvodnu riječ knjizi napisao je ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Pero-Ivan Grgić, a u knjizi je objavljena i homilija kardinala Vinka Puljića na zadušnici za kardinala Kuharića u Zagrebačkoj katedrali 13. III. 2002.

Mons. Vladimir Stanković do sada je priredio još tri knjige o posjetima kardinala Franje Kuharića hrvatskim iseljenicima. Prva knjiga govori o posjetima u Australiju i Novi Zeland, druga o posjetu Hrvatima u Južnoj Africi, a treća o pohodima u Južnu Ameriku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙