FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Polšekova knjiga "Sudbina odabranih"

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačka naklada Artresorpredstavila je večeras u Zagrebu knjigu Darka Polšeka "Sudbinaodabranih - Eugeničko nasljeđe u vrijeme genske tehnologije".
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebačka naklada Artresor predstavila je večeras u Zagrebu knjigu Darka Polšeka "Sudbina odabranih - Eugeničko nasljeđe u vrijeme genske tehnologije".

O knjizi su govorili predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu Instituta "Ruđer Bošković" Krešimir Pavelić, profesor sa zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić, urednik knjige Bojan Marotti i autor.

"Knjiga spada u red najcjelovitijih prikaza o eugenici na hrvatskom govornom području", napomenuo je Pavelić i dodao kako autor amnestirajući znanost od krivnje za posljedice eugenike, zaključuje da je kolektivistička politika bila uzrok stravičnim posljedicama.

Pavelić napominje kako autor zagovara privatnu ili tzv. laissez faire eugeniku. "Ona je utemeljena na pravu pojedinca na vlastito usavršavanje, reproduktivnu slobodu, slobodu izbora ili neko drugo temeljno pravo kako bi jednoga dana takva eugenika dobila legitimitet," dodao je.

Knjiga bi se mogla nazvati i optimizmom slobodnoga mišljenja, napomenuo je Matula i dodao da autor postavlja pitanje kako spriječiti državni intervencionizam tamo gdje nije potreban.

Matula je istaknuo kako knjiga vapi za razjašnjavanjem odnosa između tehnike i etike.

Polšekova knjiga "Sudbina odabranih - Eugeničko nasljeđe u vrijeme genske tehnologije" (435 str.) u dva dijela obrađuje eugenička obećanja i zablude i novu eugeniku i njezine kritičare.

Nakon uvodnog dijela u kojem autor odgovara na pitanje što je eugenika, Polšek obrađuje svoju laissez faire eugeniku, ljevičarsku eugeniku, američku eugeniku, rasnu higijenu u Njemačkoj, suvremenu kinesku eugeniku i tri razdoblja hrvatske pseudoeugenike.

U drugom pak dijelu raspravlja o problemu odnosa prava i etike, novoj eugenici, trgovanju ljudskim tkivima, selekciji spola u djeteta, stavovima javnosti o eugenici i slobodi kloniranja.

Darko Polšek (1960.) profesor je na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Autor je nekoliko knjiga, a među njima i knjige "Rađanje nacije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙