FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 8. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

OSIJEK - Na početku pogrebnoga obreda pape Ivana Pavla II. istodobno su se u Dalju kraj Osijeka oglasila zvona na katoličkoj i na pravoslavnoj crkvi i zvonila 15 minuta. Arhimandrit Miron, prvi suradnik Osječkopoljskog i baranjskog episkopa Lukijana, rekao je da se zvono na pravoslavnoj crkvi u Dalju oglasilo u znak poštovanja prema čovjeku koji je tako snažno obilježio vrijeme u kojem živimo. Upravo je na nama svećenicima i pravoslavne i katoličke crkve "obveza da posebno na ovim prostorima koji su još tako ranjivi Papine poruke ekumenizma njegujemo kao najveće bogatstvo", rekao je arhimandrit Miron.

ZAGREB - Zvona zagrebačke katedrale i svih crkava u Hrvatskoj oglasila su se u deset sati, na početku pogrebnoga obreda pape Ivana Pavla II., koji u Rimu predvodi dekan Kolegija kardinala Joseph Ratzinger. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u posebnoj okružnici odredio je da crkvena zvona Nadbiskupije zvonjavom od 15 minuta označe početak ovozemnoga rastanka sa Svetim Ocem Ivanom Pavlom II. Apostolski nuncij u Hrvatskoj Francesco-Javier Lozano večeras će u 18 sati u zagrebačkoj katedrali predvoditi misu zadušnicu za papu Ivana Pavla II.

ZAGREB - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirani su danas DNK metodom posmrtni ostatci deset hrvatskih branitelja i civila poginulih tijekom Domovinskog rata, ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je tom prigodom izjavila novinarima da je od deset identificiranih tijela njih devet bilo na popisu zatočenih i nestalih a za jednog branitelja se od prije znalo da je poginuo. Na popisu hrvatskih branitelja i civila koji se vode kao zatočeni i nestali još je 1159 osoba.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je danas da se obrasci za kandidaturu za lokalne izbore, koje je Vlada jučer raspisala za 15. svibnja, od sutra mogu kupiti u prodavaonicama Narodnih novina. DIP u priopćenju napominje da sutra, objavom u Narodnim novinama, na snagu stupa odluka o raspisivanju izbora, a izborni će rokovi početi teći idući dan, u nedjelju 10. travnja. Izborna promidžba službeno će početi 24. travnja. Na lokalnim izborima hrvatski će građani birati članove u 426 općinskih i 123 gradskih vijeća, 20 županijskih vijeća, te skupštini Grada Zagreba.

OSIJEK - Proljetna sjetva u Osječko-baranjskoj županiji, po službenim procjenama, trebala bi se obaviti na više od 112 tisuća hektara, a odvija se u otežanim uvjetima zbog dugotrajnih nepovoljnih vremenskih prilika i poodmaklih agrotehničkih rokova za neke kulture. Istaknuto je to na današnjem sastanku predstavnika poljoprivrednih proizvođača i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u osječkoj Županijskoj komori. Procjene Ministarstva su da će se proljetna sjetva u Hrvatskoj obaviti na 730-740 tisuća hektara, a do sada je za poticaje isplaćeno 923 milijuna kuna, od čega 586 milijuna za biljnu proizvodnju.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva objavilo je danas javni natječaj za dobivanje državne potpore u dijelu financiranja obnove i modernizacije ribolovne flote. Državna potpora obuhvaća 30 posto ugovorene cijene plovila, dok je podnositelj molbe obvezan osigurati financiranje ostatka od 70 posto ugovorene cijene, i to najmanje 10 posto iz vlastitih izvora, a do 60 posto putem kredita HBOR-a i/ili poslovne banke na rok otplate do 15 godina. Po podacima Ministarstva poljoprivrede, ribarska flota u Hrvatskoj broji 3.682 ribarska plovila.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatsku za siječanj ove godine iznosila je 24,43 kune, što je u odnosu na prosinac prošle godine i u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 6,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U siječnju 2005. bilo je 172 plaćenih sati, što je za 7,5 posto manje nego u prethodnom mjesecu.

ZAGREB - Ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u veljači ove godine u Hrvatskoj je iznosila 368,3 milijuna kuna, što je za 3,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Od toga je prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova iznosila 266,47 milijuna kuna ili 72,3 posto, a bila je za 4,4 posto veća nego u veljači lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Istodobno je otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosio 101,85 milijuna kuna, što predstavlja povećanje za 0,7 posto u odnosu na veljaču prošle godine.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je danas da u ponedjeljak, 11. travnja, počinje isplata mirovina za ožujak korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Mirovine za ožujak bit će uvećane za 2,3 posto, a s njima će biti isplaćeni i zaostaci za siječanj i veljaču. Tako će prosječna mirovina, koja je u veljači iznosila 1.794 kune, porasti za 41 kunu.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 26-godišnjaka za kojega sumnja da je bio član osmeročlane skupine koja je na prijevaru pribavljala potvrde o položenom vozačkom ispitu i prodavala ih po cijeni od 4.000 do 7.500 kuna. Policija i USKOK su skupinu otkrili sredinom ožujka kada je uhićeno troje od osam članova, među kojima i navodni organizator, 53-godišnji vlasnik autoškole iz Klinča Sela. U nastavku kriminalističke obrade pronađen je i 26-godišnjak kojega se sumnjiči da je od travnja 2003. do kraja ožujka 2004. umjesto kandidata autoškole iz Klinča Sela polagao ispite iz prometnih pravila i prve pomoći. Za svakog kandidata kojeg je zamijenio na ispitu navodno je dobio po 550 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙