FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati:
ZAGREB, 3. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Josip Bozanić izjavio je da katolička Crkva u Hrvatskoj i čitav hrvatski narod, u trenutku smrti Svetog Oca, osjećaju zahvalnost za dar Ivana Pavla II. "Vjerujemo duboko da je Isus Krist svoga namjesnika na zemlji, koji ga je s toliko ljubavi propovijedao, sada uveo u dom Svoga Oca. U ovome trenutku se u našem srcu pojavljuju duboki osjećaji zahvalnosti za dar pape Ivana Pavla II. Tu zahvalnost posebno osjeća katolička Crkva u Hrvatskoj i čitav hrvatski narod. Molimo Gospodara života i smrti za pokoj duše voljenoga Pape", kaže se u izjavi koju je kardinal Bozanić sinoć dao Informativnoj katoličkoj agenciji.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je kako je smrt Pape Ivana Pavla II. nemjerljiv gubitak za Katoličku crkvu, za sve vjernike i za cijeli svijet. "U više od četvrt stoljeća svojega pontifikata ovaj je Papa bio ne samo vjerski poglavar, nego i neumorni borac za bolje odnose među ljudima, državama, civilizacijama i vjerama, što mu je donijelo poštovanje milijuna ljudi diljem svijeta. Građani Hrvatske, ne samo vjernici, pamtit će s dubokim poštovanjem i iskrenom zahvalnošću Papu Ivana Pavla II. kao velikog prijatelja, sjećajući se triju njegovih povijesnih posjeta našoj zemlji," kaže se u izjavi predsjednika Mesića.

ZAGREB - U povodu smrti pape Ivana Pavla II., predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uputio je pismo sućuti apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj nadbiskupu Franciscu-Javieru Lozanu. "S nemirima i izazovima dvadesetog stoljeća mogao se nositi samo snažan duhovni autoritet koji je istodobno imao dovoljno osjećaja za 'znake novog vremena'. Taj i takav autoritet utjelovio je papa Ivan Pavao II. Ne smijemo ne naglasiti i potpuno otvorenu Papinu potporu Hrvatskoj za punopravno članstvo u EU", izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader uputio je u ime Vlade i svoje osobno, kardinalu Eduardu Martinehzu Somalu, komorniku Svete Rimske Crkve, izraze najdublje sućuti u povodu smrti Svetog Oca Ivana Pavla II., a Vlada Republike Hrvatske objavila je izjavu kojom izražava duboku žalost zbog njegove smrti. Ivo Sanader je rekao sinoć novinarima, okupljenim u sjedištu Vlade u Zagrebu, da je Papa Ivan Pavao II. velik, svet čovjek, najveći čovjek našeg doba, moralna vertikala suvremenog svijeta. "Izgubili smo velikog čovjeka, a Hrvatska velikog prijatelja", rekao je Sanader, koji se kao premijer s Papom susreo dva puta, te bio zadnji državnik kojeg je Papa primio u službeni posjet. Na tom zadnjem susretu, 22. veljače ove godine, Sveti je Otac bio označen bolešću, ali poletna duha, te poručio da Hrvatska pripada EU i da će Vatikan učiniti sve da pomogne Hrvatskoj na tom putu, rekao je Sanader.

ZAGREB - Na vijest o smrti pape Ivana Pavla II. oglasila su se sinoć zvona sa zagrebačke katedrale, čija su vrata širom otvorena tijekom noći za vjernike koji su se u njoj okupili i u tišini, tuzi i molitvi žele još jednom zahvaliti Svetom Ocu za sve što je učinio za Hrvatsku. Papa Ivan Pavao II. prvi je put ušao u zagrebačku katedralu 10. rujna 1994. za svog pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Tada se poklonio i molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca, kojega je četiri godine kasnije, 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici proglasio blaženim za svog drugog pastoralnog pohoda Republici Hrvatskoj. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će danas u zagrebačkoj katedrali 20 sati molitveno bdijenje za Svetoga Oca.

ZADAR - S velikom tugom je vijest o smrti Svetog Oca primljena u Zadru. Građani su za Svetog Oca upalili svijeće oko crkava, katedrale Svete Stošije, Svetog Donata i Svete Marije, te na samom Forumu. U prvim komentarima, građani se prisjećaju Papina posjeta Zadru 9. lipnja 2003., u sklopu njegova trećeg posjeta Hrvatskoj. Toga dana na Forumu se okupilo oko 150 tisuća vjernika i slušalo Svetoga Oca, a posebno se pamti njegov pozdrav "Ljubljeni moj puče hrvatski".

SPLIT -Vijest o smrti Svetoga oca Ivana Pavla II u Splitu je objavljena zvonjavom zvona splitske katedrale Svetoga Dujma, u kojoj su se, kao i u mnogim drugim crkvama diljem Dalmacije, zatekli brojni vjernici na molitvi za papino zdravlje. Suze, tuga i žalost zbog velikog gubitka prva je reakcija vjernika u gradu, koji je Sveti Otac posjetio u listopadu 1998. godine.

RIJEKA - Riječani se noćas tiho i duboko osobno opraštaju s Ivanom Pavlom II. Poput prošle noći, koju su probdjeli u molitvi za papino zdravlje, okupili su se u Crkvi Gospe Lurdske na Žabici, a nakon vijesti o njegovoj smrti, u velikom broju krenuli su ka Svetištu Gospe Trsatske. Sveti Otac Ivan Pavao II zauzima posebno mjesto u riječkoj crkvenoj zajednici, ali i među stanovništvom Rijeke, u kojoj je boravio četiri dana za svog trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

OSIJEK - Vijest o smrti Pape Ivan Pavla II tužno je odjeknula i u istočnoj Hrvatskoj, koju je Sveti Otac svojim posjetom i riječima ohrabrenja 7. lipnja, 2003. godine posebno zadužio, a svoju tugu zbog njegove smrti izrazili su građani, predstavnici vjerskih zajednica i lokalni čelnici. Đakovačko i srijemski biskup msgr. Marin Srakić istaknuo je da je Ivan Pavao II. jedna od najvećih ličnosti naše epohe. Glavni imam osječko-baranjski efendija Enes Poljić rekao je da je "otišao najveći moralni autoritet svijeta, čovjek koji je iskreno i predano radio na povezivanju svih religija i vjerskih zajednica". Izraze sućuti zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću uputio je osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan. "Otišao je veliki čovjek", rekao je za Hinu Darko Ficher, donedavni dugogodišnji predsjednik osječke Židovske zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙