FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas od Ustavnog suda zatražila da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o preimenovanju ulica u Plaškom, te odluka o usvajanju godišnjeg obračuna proračuna i o načinu naknade manjka proračunskih prihoda u Plaškom za 2004. Premijer Ivo Sanader je, govoreći o 'slučaju' Plaški i preimenovanju ulica, pozvao građane da se učini sve da se ne dižu tenzije, da se zacijele rane iz prošlosti. Podsjetio je da svatko tko djeluje javno mora voditi računa da je Hrvatska bila izložena velikosrpskoj agresiji, da se obranila i imala velikih žrtava. Hrvatska će, poručio je, uvijek voditi brigu o žrtvama, svima koji su je branili i položili živote za nju, ali i njegovati dijalog i toleranciju.

ZAGREB - Na zahtjev svih klubova u Saboru je oko podneva određena stanka tijekom koje bi se predstavnici klubova trebali dogovoriti hoće li nastaviti raspravu o IDS-ovu i SDP-ovu prijedlogu deklaracije o antifašizmu, te početi usuglašavati stavove o načinu na koji bi se Sabor uključio u međunarodnu proslavu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom. Toj odluci prethodila je kraća stanka koju je tražio SDP, zahtijevajući da se rasprava prekine i da se klubovi pokušaju usuglasiti o načinu na koji bi se Sabor uključio u proslavu obljetnice 9. svibnja. Žučnu raspravu o "crvenima" i "crnima", o tome koliko je Hrvata stradalo u doba komunističkog režima, te brojna zastupnička prozivanja i replike, uporno je pokušavao primiriti potpredsjednik Sabora Luka Bebić, tražeći od zastupnika da se suzdrže od povijesnih rasprava.

ZAGREB - Vlada je danas i službeno uspostavila strukturu za pregovore o pristupanju Hrvatske EU, odredila sastav i djelokrug tijela za vođenje pregovora. Sada su tračnice postavljene i po njima možemo krenuti punom parom, slikovito je taj čin opisao glavni pregovarač Vladimir Drobnjak. Tijela za vođenje pregovora i sklapanje ugovora o pristupanju EU su: Državno izaslanstvo, Pregovaračka skupina za vođenje pregovora, Koordinacija za pregovore, zatim radne skupine za pripremu pregovora po pojedinim poglavljima pregovora, te Ured glavnog pregovarača i Tajništvo Pregovaračke skupine.

ZAGREB - Na lokalnim izborima koje je hrvatska Vlada danas raspisala za 15. svibnja hrvatski će građani birati članove 426 općinska i 123 gradska vijeća, 20 županijskih i skupštine Grada Zagreba. Koliko će se ukupno birati članova predstavničkih tijela teško je precizirati, jer se broj članova određuje statutima lokalnih jedinica i ovisi o broju stanovnika jedinice. Izbore će organizirati županijska gradska i općinska izborna povjerenstva, a Državno izborno povjerenstvo će nadzirati njihov rad. Izborni će rokovi početi teći u nedjelju, 10. travnja, a izborna promidžba službeno će početi 24. travnja.

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić i predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić sastat će se danas u 17 sati u vezi općeg štrajka liječnika koji je najavljen za ponedjeljak, 11. travnja. Babić je izjavio da će Hrvatski liječnički sindikat odustati od štrajka jedino ako Vlada ispoštuje potpisani Strukovni kolektivni ugovor za liječnike. U protivnom, štrajk će početi kako je i najavljeno a broj liječnika i opseg poslova koji će obavljati tijekom štrajka bit će kao za vrijeme dežurstava u poslijepodnevnoj smjeni i za blagdane, ustvrdio je Babić.

ROVINJ - Pomoćnik ministra financija Ante Žigman najavio je danas, na TEB-ovoj konferenciji o razvoju hrvatskog financijskog tržišta u uvjetima približavanja EU koja se održava u Rovinju, da bi hrvatska Vlada u narednih mjesec ili mjesec i pol dana trebala riješiti dospjele neplaćene obveze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koje su napravile državne bolnice, a koje trenutno iznose oko 1,2 milijarde kuna i to izdavanjem obveznica ili podizanjem kredita. Žigman je kazao kako je preduvjet za to zaustavljanje rasta tekućih obveza zdravstva koje s obvezama županijskih i gradskih bolnica (što je van nadležnosti HZZO-a) premašuju 1,5 milijardi kuna. Govoreći o ciljevima fiskalne politike Žigman je, među ostalim, izdvojio potrebu uspostave fiskalno prihvatljive javne uprave.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić priredio je danas u Palači Dverce primanje u povodu Svjetskog dana zdravlja za diplomatske predstavnike, zdravstvene djelatnike i dužnosnike. Ljubičić se pritom osvrnuo na dosadašnjih 16 mjeseci mandata Vlade istaknuvši da joj je prioritet bio pronatalitetna politika. Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je zdravlju majki i djece i obilježava se pod geslom "Svaka majka i dijete su važni".

OSIJEK - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca na današnjem su sastanku u Osijeku od Vlade i Hrvatskog sabora zatražili žurne razgovore o položaju poljoprivrednih društava te o gospodarskom i socijalnom položaju radnika u tim društvima. Taj je zahtjev upućen kako bi se, kako je rečeno, zbog oduzimanja zemljišta tim poduzećima zaustavilo njihovo propadanje i gubljenje radnih mjesta.

SAVUDRIJA - U Savudrijskoj vali danas se dogodio izgred kad je oko osam sati slovenska ribarica na oko pola milje južnije od crte razgraničenja u hrvatskom teritorijalnom moru podizala mreže, u čemu joj se priključilo i slovensko policijsko plovilo, priopćila je istarska Policijska uprava. Glasnogovornik PU-a Robert Pavleković novinarima je kazao kako su oko deset sati slovenska ribarica i policijsko plovilo ušli još dublje u hrvatske teritorijalne vode, na 2,4 nautičke milje. Nakon upozorenja hrvatske pomorske policije ribarski brod i slovensko policijsko plovilo napustili su to mjesto oko 12 sati.

ZAGREB - Prvu nagradu "Marin Držić" za dramski tekst za 2004. Ministarstva kulture dobio je književnik Miro Gavran za tekst "Nora danas", a drugu ravnopravno dijele Marijana Nola za tekst "Fantazija" i Gordana Ostović za tekst "Parsifal", priopćeno je danas na konferenciji za novinare. Povjerenstvo je dodijelio i dvije treće nagrade dramskoj umjetnici Zdenki Heršak za djelo "Kazalište u kući" i Maji Sviben za tekst "Točka izvorišta". Nagrade će se uručiti na svečanosti Marulićevih dana 22. travnja u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙