FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 8. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

RIM

Pristup rimskom Trgu Svetog Petra otvoren je jutros u 7 sati za stotine tisuća hodočasnika koji u ulici Conciliazione nestrpljivo čekaju kako bi osigurali što bolje mjesto za praćenje pogreba Ivana Pavla II koji će početi u 10 sati.

Agencije s mjesta događaja javljaju da je impresivna masa ljudi podijeljena u dva reda. Hendikepiranim je osobama dopušteno da u ograđeni prostor ispred crkve sv. Petra uđu nekoliko minuta prije službenog otvaranja prostora na Trgu. Svi su hodočasnici podvrgnuti detektorskoj provjeri.

Na najvećem papinskom pogrebu u povijesti očekuje se sudjelovanje oko 200 svjetskih državnika i više od 4 milijuna hodočasnika. Pogreb će putem tv-programa pratiti nekoliko milijardi ljudi.

SARAJEVO

Na suđenju bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću i ostalima optuženima u slučaju "Lijanovići" neće biti zaštićenih svjedoka, odlučio je Sud Bosne i Hercegovine a prenosi u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Prema navodima ovog lista sudac za prethodno saslušanje Steven Swanson, odlučujući po zahtjevu tužitelja Johnatana Rattela i obrane, u četvrtak je donio odluku po kojoj se ukida status zaštićenih svjedoka u slučaju "Lijanovići".

Ova odluka, kako je pojasnila glasnogovornica Tužiteljstva BiH Edita Pejović, odnosi se na svih šest osoba koje su ranije spominjane kao mogući zaštićeni svjedoci.

Sam Čović je, uoči smjene iz Predsjedništva BiH, novinarima izjavio kako je cijela optužnica temeljena isključivo na iskazu jedne osobe - tada zaštićenog svedoka - koji je, po njegovim riječima "dokazani kriminalac".

SARAJEVO

Najmanje dvojica sadašnjih visokih dužnosnika obavještajnih službi i policije Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske na popisu su osoba koje su izravno sudjelovale u masakru nad Bošjacima Srebrenice počinjenom u srpnju 1995. godine, tvrde u petak sarajevski mediji.

Posebno povjerenstvo Vlade Republike Srpske zaduženo za istragu o zbivanjima u Srebrenici prošlog je tjedna Uredu Visokog predstavnika za BiH (OHR) dostavilo popis koji sadrži imena 892 osobe povezane s masovnim ubojstvima Bošnjaka u srebeničkoj enklavi nakon što su je zauzele postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Te osobe koje bi sada trebale biti predmetom istrage državnog Tužiteljstva navodno su još uvijek namještenici u tijelima vlasti, uključujući tu i policiju.

Sarajevsko "Oslobođenje" tvrdi kako su među njima i aktualni zamjenik ravnatelja Obavještajno-sigurnosne službe BiH (OSA) Risto Zarić te ravnatelj Uprave policije MUP-a RS Dragomir Andan.

HAAG

Odluka nizozemske Kraljevske kuće o neslanju predstavnika obitelji na pogreb Ivana Pavla II. u petak, razljutila je nizozemske državljane potaknuvši javnost da predstavnicima kraljevske obitelji upute kritike i ljutita pitanja, prenosi agencija DPA.

Vlada je objavila kako će zemlju dostojno predstavljati premijer Jan Peter Balkenende, ne nudeći nikakvo daljnje objašnjenje. No, promatrači podsjećaju kako će gotovo svi predstavnici ostalih europskih kraljevskih kuća prisustvovati pogrebu ili će ondje biti netko iz njihove obitelji, bez obzira je li riječ o katolicima ili protestantima. Uz kritike su komentirali kako će na pogreb stići čak i jordanski kralj Abdullah, ističući kako je britanski princ Charles zbog ceremonije odgodio vlastito vjenčanje.

Član Demokršćanske stranke i bivši premijer Dries van Agt izrazio je duboko razočaranje zbog takve odluke nizozemske kraljevske kuće. "Mislim da je neprisustvovanje člana nizozemske kraljevske obitelji Papinu pogrebu u Rimu uvredljivo", rekao je.

PRAG

Zrakoplov u kojemu se nalazio češki predsjednik Vaclav Klaus, koji je kasno u četvrtak poletio iz Praga u Rim na pogreb Ivana Pavla II, morao je prisilno sletjeti u muenchensku zračnu luku, izvijestili su u petak službeni izvori. U službenom priopćenju se kaže kako je do prisilnog slijetanja došlo nakon što je na kabini zrakoplova otkrivena manja napuklina.

U zrakoplovu su s češkim predsjednikom bili češki ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda i predsjednik donjeg doma parlamenta Lubomir Zaoralek. Nitko od putnika nije ozlijeđen, te je češko izaslanstvo nastavilo putovanje drugim zrakoplovom, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙