FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o budućnosti BiH najesen u Ženevi

SARAJEVO,7. travnja(Hina) - Udruga "Bosna i Hercegovina 2005"organizirat će 20. i 21. listopada međunarodnu konferenciju u Ženevi,čiji će cilj biti analiza deset godina provedbe Daytonskog sporazuma iusvajanje preporuka za budućnost, najavio je u četvrtak u Sarajevuaustrijski diplomat Wolfgang Petritsch, bivši Visoki predstavnik uBiH.
SARAJEVO,7. travnja(Hina) - Udruga "Bosna i Hercegovina 2005" organizirat će 20. i 21. listopada međunarodnu konferenciju u Ženevi, čiji će cilj biti analiza deset godina provedbe Daytonskog sporazuma i usvajanje preporuka za budućnost, najavio je u četvrtak u Sarajevu austrijski diplomat Wolfgang Petritsch, bivši Visoki predstavnik u BiH.

Petritsch, koji sada obnaša dužnost austrijskog veleposlanika pri sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi, ujedno je i na čelu Glavnog savjetodavnog odbora udruge "BiH 2005" u kojemu su i ugledna imena poput Lakhdara Brahimija, posebnog savjetnika glavnog tajnika UN-a, Erharda Buseka, koordinatora Pakta stabilnosti, Marracka Gouldinga, bivšeg podtajnika UN-a, Tadeusza Mazowieckog, bivšeg UN-ova izvjestitelja za ljudska prava i Predraga Matvejevića, profesora s rimskog sveuičilišta La Sapienza.

"Naša je želja ponuditi platformu za dijalog o budućnosti BiH", kazao je Petritsch na konferenciji za novinstvo istaknuvši kako su ova i naredna godina ključne za BiH jer se u ovom razdoblju mora okončati faza provedbe Daytonskog sporazuma i prijeći na naredne korake koji bi osigurali priključenje te zemlje Europskoj uniji.

"BiH ne može pristupiti EU sve dok postoji Ured Visokog predstavnika (OHR)", kazao je Petritsch.

Ženevski bi skup stoga, kako je rekao, trebao okupiti "prijatelje BiH" koji bi, među ostalim, ponudili i nove oblike ustavnog ustroja te zemlje ali i promjene koje je nužno provesti na gospodarskom i planu obrazovanja.

Petritsch je pojasnio kako se u listopadu u Ženevi "neće nikome suditi", no prosuđivat će se što i kako valja napraviti u BiH u budućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙