FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Nadbiskup Puljić zabrinut sudstvom u BiH

MOSTAR, 18. ožujka 2005. (Hina) - Novoizabrani predsjednik Biskupskekonferencije BiH, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko
MOSTAR, 18. ožujka 2005. (Hina) - Novoizabrani predsjednik Biskupske konferencije BiH, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko

Puljić izrazio je u petak, komentirajući na marginama biskupske konferencije u Mostaru sudski proces protiv Ante Jelavića, zabrinutost ponašanjem sudstva u BiH.

"Zabrinut sam ponašanjem sudstva u BiH, jer je nejasno je li sudstvo najprije pronašlo činjenice na temelju kojih procesuira ili najprije počinje proces pa onda traži činjenice", rekao je kardinal Puljić osvrćući se na sudski proces protiv bivšega predsjednika HDZ BiH i bivšega člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, kojega se tereti za umiješanost u pronevjeru novca kojeg je hrvatska vlada posredstvom Hercegovačke banke slala kao pomoć Hrvatima u BiH. U proljeće 2001. godine međunarodna zajednica je uz pomoć SFOR-a zaposjela prostorije Hercegovačke banke u Mostaru, blokirala sve račune i zaplijenila dokumentaciju i računala.

Po riječima kardinala Puljića, iako je od upada u Hercegovačku banku prošlo više godina, do sada je premalo činjenica izneseno u javnost, a stvara se javno mišljenje na temelju glasina. Puljić je također kazao kako ga je nedavno jedan čovjek, ne navodeći mu identitet, izvijestio da mu je ponuđen novac za svjedočenje protiv optuženih u slučaju Hercegovačka banka, ali je on to odbio.

Nadbiskup vrhbosanski uz to je rekao kako Biskupska konferencija nije raspravljala o slučaju podizanja optužnice protiv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kako se spekuliralo, no da je njegovo osobno mišljenje da bi se u slučaju Čović trebali primijeniti isti kriteriji kao i u slučaju talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji nije podnosio ostavku za vrijeme sudskog procesa protiv njega.

Međunarodna zajednica pozvala je Čovića da podnese ostavku na dužnost člana Predsjedništva BiH zbog optužnice koja ga tereti za zlouporabu položaja, odnosno pomaganje Mesnoj industriji "Lijanovići" i utaju poreza u vrijeme dok je bio federalni ministar financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙