FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komarica traži pomoć OESS-a za povratak katolika u Republiku Srpsku

SARAJEVO,12. ožujka 2005.(Hina) - Banjalučki biskup i predsjednikBiskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Franjo Komaricaupozorio je u subotu visoke dužnosnike OESS-a kako je u BiH, aposebice u Republici Srpskoj, na djelu politika kojom se pokušavajuzacementirati rezultati etničkog čišćenja provedenog tijekom rata ineposredno nakon njega.
SARAJEVO,12. ožujka 2005.(Hina) - Banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Franjo Komarica upozorio je u subotu visoke dužnosnike OESS-a kako je u BiH, a posebice u Republici Srpskoj, na djelu politika kojom se pokušavaju zacementirati rezultati etničkog čišćenja provedenog tijekom rata i neposredno nakon njega.

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA), Komarica je o ovome u Sarajevu razgovarao s voditeljem misije OESS-a u BiH Douglasom Davidsonom i stalnim belgijskim predstavnikom pri OESS-u Bertrandom de Crombrugheom koji u BiH boravi u sklopu priprema njegove zemlje za preuzimanje predsjedavanja ovom organizacijom.

Biskup Komarica ponovio je porazne podatke o stanju u njegovoj biskupiji gdje u 32 župe sada ima samo 6838 katolika dok ih je u istom broju župa Vrhbosanske nadbiskupije koje se nalaze na teritoriju Republike Srpske ostalo tek nešto više od pet tisuća.

Banjalučki biskup ustvrdio je kako je na djelu organizirana opstrukcija povratka katolika.

On je podsjetio na to kako su se katolički biskupi i episkopi Srpske pravoslavne crkve u BiH javno ispričali za zlo koje su učinili članovi njihovih užih zajednica - premda to nisu učinili u ime tih zajednica - i pri tom zamolili za oprost.

Političari su međutim ti, kazao je Komarica, koji to nisu poštivali.

Voditelj misije OESS-a u BiH Davidson zamolio je biskupa Komaricu dokumentirana izvješća o problemima pri povratku izbjeglica ili njihove imovine kako bi se ova organizacija time mogla pozabaviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙