FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: Ostavku ne dam, ako me smijene to ću poštovati

SARAJEVO,23. ožujka(Hina) - Hrvatski član Predsjedništva Bosne iHercegovine Dragan Čović izjavio je u srijedu kako neće podnijetiostavku na tu dužnost unatoč činjenici da je protiv njega podignutapravomoćna optužnica i da to od njega zahtijevaju predstavnicimeđunarodne zajednice.
SARAJEVO,23. ožujka(Hina) - Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u srijedu kako neće podnijeti ostavku na tu dužnost unatoč činjenici da je protiv njega podignuta pravomoćna optužnica i da to od njega zahtijevaju predstavnici međunarodne zajednice.

"Ostajem član Predsjedništva BiH po volji onih koji su me na tu dužnost izabrali. Njih nipošto ne želim razočarati", kazao je Čović na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu, sugerirajući kako je pritisku izvrgnut ne on osobno nego hrvatski narod u BiH..

Pritom je dodao kako je ipak spreman poštovati eventualnu odluku Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna da ga smijeni s te dužnosti.

"Moja poruka prdstavnicima međunarodne zajednice je... ako me ipak odlučite smijeniti, neka to bude posljednje korištenje takvih vaših ovlasti, jer je to u interesu budućnosti BiH", izjavio je Čović.

Aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH u srijedu se nije želio izjašnjavati o samoj optužnici koja ga tereti za zloporabu položaja i korupciju povezanu s poslovanjem tvrtke "Lijanovići", s obrazloženjem kako je sud pravo mjesto gdje bi to trebalo učiniti.

Ustvrdio je ipak kako cijela optužnica u slučaju "Lijanovići" unosi potpuno novu dimenziju u bosanskohercegovačko pravosuđe jer su je podigli i potvrdili stranci i jer su se njeni dijelovi počeli pojavljivati u medijima i prije nego su je dobili optuženi.

Čović je kratko istaknuo kako je "šokiran insinuacijama i neprovjerenim detaljima" sadržanim u optužnici dodavši kako je ona temeljena isključivo na iskazu tajnog svjedoka za kojega "svi znaju tko je".

"Riječ je o osvjedočenom kriminalcu", kazao je Čović za ključnog svjedoka optužbe, čiji su identitet već objavili neki mediji u BiH iako je to kažnjivo.

Čović je ustvrdio kako bi - da živi u "normalnoj zemlji" - vjerojatno bez puno razmišljanja podnio ostavku na dužnost koju obnaša, jer bi to bilo najprimjerenije i najlakše za njega osobno i za njegovu obitelj.

Kako to nije situacija i u BiH, Čović je procijenio da je "najbolje za budućnost njegova naroda i svih građana BiH" da ipak ostane u Predsjedništvu, a ohrabrenje za takvu odluku našao je i u odluci Ustavnog suda da ne smijeni s dužnosti svog predsjednika Matu Tadića koji je također optužen u slučaju "Lijanovići".

Podizanje optužnice protiv njega Čović je povezao s pokušajima da se iz BiH "odstrani jedan narod" odnosno da ga se "pretvori u nacionalnu manjinu".

Zaključnu poruku Čović je uputio građanima BiH. "Vjerujem kako je došlo vrijeme da ispravimo svoje kralježnice i sačuvamo BiH za sebe i svoju djecu", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙