FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Puljić novi predsjednik Biskupske konferencije BiH

MOSTAR, 18. ožujka 2005. (Hina) - Nadbiskup Vrhbosanski kardinal VinkoPuljić izabran je za novog predsjednika Biskupske konferencije BiH, atu će dužnost po novom statutu obnašati u petogodišnjem mandatu,priopćeno je u petak nakon završetka trodnevnog zasjedanja Biskupskekonferencije BiH u Mostaru.
MOSTAR, 18. ožujka 2005. (Hina) - Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izabran je za novog predsjednika Biskupske konferencije BiH, a tu će dužnost po novom statutu obnašati u petogodišnjem mandatu, priopćeno je u petak nakon završetka trodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

Kardinal Puljić je na dužnosti predsjednika Biskupske konferencije BiH naslijedio banjolučkog biskupa Franju Komaricu koji je na toj dužnosti, po starom statutu, bio u protekle tri godine.

Članovi Biskupske konferencije su na zasjedanju u Mostaru usvojili i zajedničku izjavu u kojoj su posebice oštro kritizirali Daytonski sporazum. U Daytonski sporazum ugrađeni su promašeni projekti koji su protivni povijesti, sadašnjosti i budućnosti BiH i njezinih naroda, a učinjena je i nepravda u provedbi tog sporazuma nakon 1995. godine, navodi se u izjavi.

"Najveću nepravdu vidimo u tome što se ratnim strahotama, etničkim čišćenjem i daytonskom nepravednom podjelom Bosne i Hercegovine katoličko pučanstvo u ovoj zemlji gotovo prepolovilo", navodi se u zajedničkoj izjavi biskupa iz BiH. Upozorava se nadalje da se posebice ugrožavaju ljudska prava i nacionalne slobode hrvatskog naroda u BiH.

"Nepravde od Daytona nadalje, pod okriljem međunarodne zajednice, očituju se najviše na račun opstanka najmalobrojnijeg (hrvatskog) naroda i to u pojedinim postupcima Haškoga tribunala, u nametanju izbornih pravila, u rušenju zakonitih ustanova i legalno izabranih narodnih predstavnika, u nepravednom procesuiranju pojedinih ljudi, zakonu o javnim medijima, u zapostavljanju hrvatskog jezika, reformi školskog sustava kao i u ustroju grada Mostara. Tako se postupno Hrvate, od konstitutivnog naroda, nedopustivo i neprihvatljivo pretvara u nacionalnu manjinu", upozoravaju biskupi iz BiH u zajedničkoj izjavi.

Osim međunarodne zajednice, biskupi su optužili i bosanskohercegovačke političare istaknuvši da oni "braneći parcijalne interese pojedinih skupina i stranaka, a sve pod izlikom interesa vlastitih naroda, omogućavaju da se agonija građana i naroda ove zemlje nastavlja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙