FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komarica traži pomoć za katolike u RS

SARAJEVO,10. ožujka 2005.(Hina) - Banjolučki biskup i predsjednikBiskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsignor Franjo Komaricazatražio je u četvrtak od člana Predsjedništva BiH Dragana Čovićapoduzimanje mjera kojima bi se napokon pomoglo katoličkom odnosnohrvatskom stanovništu na teritoriju Republike Srpske (RS).
SARAJEVO,10. ožujka 2005.(Hina) - Banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsignor Franjo Komarica zatražio je u četvrtak od člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića poduzimanje mjera kojima bi se napokon pomoglo katoličkom odnosno hrvatskom stanovništu na teritoriju Republike Srpske (RS).

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija BiH (KTA), biskup Komarica prenio je Čoviću da je u 32 župe Banjolučke biskupije potkraj 2004. godine ostalo samo 6837 katolika od njih 73 tisuće koliko ih je tamo živjelo prije rata.

U 32 župe Vrhbosanske nadbiskupije, uglavnom one na području Bosanske posavine, koje su također na teritoriju Republike Srpske, sada je tek 5096 katolika.

"Ovo je ne samo nepravda nego i sramota za sve garniture političara na tom području u zadnjih petnaest godina", kazao je Komarica Čoviću.

On je upozorio da je danas nedopustivo šutjeti nad takvom nepravdom a upravo to čine i domaći i inozemni političari.

Biskup Komarica zamolio je hrvatskog člana Predsjedništva BiH da se konačno posveti veća pozornost stanju na području RS.

U tom je entitetu, prema dostupnim podacima, od 220 tisuća predratnih katolika sada ostalo njih tek oko 12 tisuća.

Biskup Komarica drži da bi predstavnici međunarodne zajednice trebali povesti računa da se u skorašnjom razdoblju osigura gospodarska potpora za sve žrtve rata koje je do sada nisu dobile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙